«Κληρονομιά» στον Φ. Κουβέλη εκκρεμότητες για τουριστικά σκάφη άνευ πληρώματος

Θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα έθεσε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος στον Φώτη Κουβέλη

Θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα έθεσε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη. Πρόκειται για ζητήματα που είχαν επισημανθεί και στον προκάτοχο του υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ανάμεσα στα θέματα ήταν η καθυστέρηση στην λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών και στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Ναυλοσυμφώνου που προβλέπονται στον Ν. 4256/2014, και που θα συμβάλουν στην μείωση της γραφειοκρατίας.

Επιπλέον το πρόβλημα που δημιουργείται με την ΚΥΑ με το Υπουργείο Οικονομικών, που αφορά τον καθορισμό της έννοιας πλόων στην «ανοικτή θάλασσα», της οποίας η εφαρμογή έχει σαν αποτέλεσμα τον διπλασιασμό στους συντελεστές ΦΠΑ στις ναυλώσεις και επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση επισημάνθηκε στον υπουργό ότι στην γειτονική Τουρκία ο ΦΠΑ στις ναυλώσεις είναι μηδέν και στην Κροατία διατηρείται στα υπάρχοντα χαμηλά επίπεδα.

Επίσης του έθεσαν εκκρεμότητες από τις τροποποιήσεις του Ν.4256/14 με τον Ν.4504/17 και ειδικότερα:

α) στο θέμα της μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα (12) επιβατών που επιτρέπεται να εκναυλώνονται, μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα

β) Στην ανάγκη να διευκρινισθεί στο άρθρο 3 το θέμα της επιβίβασης και αποβίβασης ατόμων πέραν αυτών που αναγράφονται στην ενημερωμένη κατάσταση επιβαινόντων

Ακόμη του εξέφρασαν το σοβαρότατο, όπως το χαρακτηρίζουν, θέμα της έλλειψης θέσεων ελλιμενισμού, που θα επιδεινωθεί με την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, διαδικαστικά θέματα που αφορούν την διαχείριση και κατηγοριοποίηση των Λιμένων και την ανάγκη ταχύτερης διεκπεραίωσης θεμάτων αρμοδιότητας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός απάντησε ότι θα μελετηθούν τα θέματα που έθεσε και υπέβαλε και γραπτώς ο ΣΙΤΕΣΑΠ και υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει επόμενη συνάντηση για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk