Δεν έλειψαν οι σοβαρές αιχμές περί έλλειψης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, σε πολλαπλά επίπεδα, ακόμη και αυτό της αξιοποίησης τέως δικαστικών λειτουργών σε πολιτικές θέσεις -όπως στην περίπτωση της Βασιλικής Θάνου- κατά τη σημερινή μέρα εορτασμού του προστάτη του δικαστικού σώματος Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν εννέα δικαστικές ενώσεις, στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, οι οποίοι έκριναν σκόπιμο να ορθώσουν τείχος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Καλογήρου από την πλευρά του στάθηκε στις προτεραιότητες της θητείας του, την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, πάντα στο πλαίσιο διαλόγου με δικηγόρους και δικαστές, σε κάθε περίπτωση όχι επιπέδου συντεχνίας- όπως δήλωσε.

Ο υπουργός επέμεινε και στις προσπάθειες για «δίκη χωρίς χαρτί», την πλήρη μετάβαση δηλαδή στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.

«Είναι οξύμωρο να μιλάμε για την ιδέα της Δικαιοσύνης, όταν στις μέρες κυριαρχεί ανισότητα και αδικία» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης. «Κανείς δικαστής ή εισαγγελέας δεν κοιμάται ήσυχος όσο βλέπει τις κοινωνικές αδικίες να εντείνονται, όσο αντιλαμβάνεται ότι η Δικαιοσύνη που υπηρετεί σαν θεσμός δεν ταυτίζεται με την Δικαιοσύνη στην ιδεατή της μορφή».

Οι βολές Καμίνη

Ο συνήθως ήπιος Γιώργος Καμινης, που βρέθηκε στην εκδήλωση εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής, ανέβασε τους τόνους: έκανε ευθέως λόγο για απόπειρα χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων προσωπικά στην περίπτωση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, νυν προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι οι απειλές για την Δημοκρατία ξεκινούν ολοένα και πιο συχνά από τις κάλπες (με κορυφαίο το παράδειγμα της Βενεζουέλας) και ότι οι εχθροί της Δημοκρατίας, στις περιπτώσεις αυτές, είναι οι δημαγωγοί που εκμεταλλεύονται τον φόβο που διακατέχει σήμερα μεγάλο τμήμα της κοινή γνώμης.

Στόχος των δημαγωγών ή των λαϊκιστών είναι «κυρίως οι θεσμοί εκείνοι που εγγυώνται την πολιτική ελευθερία και διασφαλίζουν την ομαλή εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία, και μεταξύ των θεσμών αυτών κυρίαρχη θέση κατέχει η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης συντελείται κυρίως με νομοθετήματα που αλλοιώνουν τον τρόπο ανάδειξης των δικαστών ή τη σύνθεση των δικαστηρίων, με σκοπό να εξασφαλίσουν μια δικαστική εξουσία πειθήνια στα κελεύσματα των κυβερνώντων. (…) Μια τέτοια εμφανής απόπειρα χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, συνήθως έπεται, εφόσον έχουν προηγηθεί, αλλά δεν έχουν αποδώσει, άλλοι τρόποι χειραγώγησης, λιγότερο άμεσοι και οφθαλμοφανείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου οι ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιλέγονται αποκλειστικά από την εκτελεστική εξουσία, τα μηνύματα που εκπέμπει η επιλογή ενός δικαστή που δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα υψηλά προσόντα και το ηθικό κύρος, αναπόφευκτα ερμηνεύονται στις κατώτερες βαθμίδες των δικαστών ως έμμεσες επιταγές συμμόρφωσης προς τις επιθυμίες της».

Φωτογραφίζοντας την κυρία Θάνου, είπε: «Φαίνεται πως δεν αρκεί πλέον να αναδεικνύουμε τους ευνοούμενους, αλλά μπορούμε στη συνέχεια να τους διορίζουμε και συμβούλους παρά τω Πρωθυπουργώ, προκειμένου πια να μην αιωρείται αμφιβολία καμία ότι ο μηχανισμός ποδηγέτησης των δικαστών παραμένει παρών και άγρυπνος, διαρκής αλλά και ενισχυμένος, αφού έχει πια επισήμως εγκατασταθεί και στην ανώτερη βαθμίδα της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αφού επέκρινε τις έμμεσες και μη κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, αλλά και την άρνηση εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από την Πολιτεία, αναφέρθηκε στις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις που πρέπει να διαμορφωθούν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ κατέθεσε ήδη στο τραπέζι του συνταγματικού αναθεωρητικού διαλόγου προτάσεις.

Η βασική κοινή στόχευση όλων των παραγόντων της δημόσιας ζωής, κατά τον κ. Βερβεσό, είναι «η αποπολιτικοποίηση των σχέσεων της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες» και «η πλήρης απεξάρτηση από πάσης φύσεως εστίες εξουσίας».

«Νομοθετικές παρεμβάσεις με φωτογραφικές διατάξεις, ενόσω είναι εκκρεμής μια υπόθεση στη Δικαιοσύνη –κυρίως μάλιστα σε τελευταίο βαθμό– συνιστούν κατά την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βερβεσός κατέθεσε προτάσεις ως βάση διαλόγου εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, με εξέχουσα αυτή της απομάκρυνσης της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το υπουργικό συμβούλιο.