Ο κίνδυνος «παγώματος» του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων στον δρόμο προς τις κάλπες ανησυχεί τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία σπεύδει να ολοκληρώσει εμβληματικά επενδυτικά σχέδια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019. «Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στους ξένους επενδυτές αλλά και στους δανειστές ότι είμαστε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του προγράμματος αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλλαγή σελίδας της χώρας μετά τη λήξη των Μνημονίων» φέρεται ότι τονίζει συχνά πυκνά στους συνεργάτες του ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Άρης Ξενόφος.

Ο χρόνος είναι λίγος και αρκετά εμπόδια προκύπτουν σε καθεμία αποκρατικοποίηση ξεχωριστά. Όπως για παράδειγμα η εκκρεμότητα με τις πιστοποιήσεις των τούνελ στην Εγνατία Οδό, η διχογνωμία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια προσφορά του επενδυτή στους μετόχους των ΕΛΠΕ, αλλά και ο διαγωνισμός του καζίνου στο Ελληνικό.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο των εσόδων 2 δισ. ευρώ για το 2018, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται όχι μόνο να τον πιάνει, αλλά να τον ξεπερνάει κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του χρόνου, κάνοντας ταμείο, θα αθροιστούν τα έσοδα των ΟΛΘ (238 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (280 εκατ. ευρώ), ΔΕΣΦΑ (251 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο), συχνότητες (166 εκατ. ευρώ), ακίνητα (13 εκατ. ευρώ), ΕΕΣΤΥ (22 εκατ. ευρώ), ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα 1,38 δισ. ευρώ του τιμήματος των μετόχων για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος για την επέκταση της παραχώρησης της σύμβασης.

Με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα, έως τον Μάρτιο του 2019 αναμένονται εξελίξεις για Ελληνικό, Εγνατία, ΕΛΠΕ, Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, Μαρίνα Αλίμου και  Ελ. Βενιζέλος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.