Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παραμονές της συνόδου των υπουργών Άμυνας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 3 και 4 Οκτωβρίου, κάλεσε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες που προκαλεί το νέο της πυραυλικό σύστημα, το οποίο όπως είπε φαίνεται να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.

Το 1987 Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν την Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (με πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές) όπως και των εκτοξευτήρων τους.

«Τώρα αυτή η Συνθήκη βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ είχαν επικρίνει την Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty) όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε έναν «αόρατο» διηπειρωτικό πύραυλο και μια παρόμοια τορπίλη.

«Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση για τον νέο αυτό πύραυλο. Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η πιο αληθοφανής εκτίμηση θα είναι ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Επείγει, συνεπώς, η Ρωσία να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες με έναν ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο», προσέθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Κέι Χάτσισον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγηθούν στη λήψη πρωτοβουλιών για την εξάλειψη της απειλής που προκαλεί το νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Συμμαχίας πρέπει να εναρμονισθούν σε σχέση με την ενδεχόμενη νέα απειλή, ώστε να είναι σε θέση να αποκρούσουν του πύραυλους που στοχεύουν στην Ευρώπη και την Αμερική.