Πορεία διαμαρτυρίας για τις συνθήκες θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας.

Την κινητοποίηση είχαν εξαγγείλει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Με κεντρικό σύνθημα «Εγώ με τη βία δεν το είχα ποτέ», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην οδό Γλάδστωνος, στο σημείο που ξεψύχησε ο 33χρονος, και κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα.

Κρατώντας κεριά μπροστά από την Βουλή, τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

To κάλεσμα αναλυτικά:

«Ένας άνθρωπος δολοφονείται μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία άπραγων θεατών, χωρίς ν’ αποτελεί απειλή για τους θύτες του. Κάποιοι μίλησαν για «δίκαιη αυτοδικία», για «προστασία της περιουσίας» ως δικαιολογία ενός φρικιαστικού λιντσαρίσματος και ακολούθησε ένας διασυρμός με ελλιπή ή και αλλοιωμένα στοιχεία με σκοπό να καταδείξει ότι συνάνθρωποί μας που κατατάσσονται αυθαίρετα στο «περιθώριο» απειλούν βιτρίνες, τις βιτρίνες της ζωής των «κανονικών» που ξεβολεύονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτό που δεν θέλουν να δουν, που κάνουν ότι δεν υπάρχει και που, όταν βρεθεί μπροστά τους, πρέπει να εξαφανιστεί με τον πλέον αποτρόπαιο τρόπο γιατί «τους χαλά την αισθητική», γιατί δεν θέλουν να υπάρχει στη δημόσια σφαίρα…»

Ακόμα και η πολιτεία -η δράση της αστυνομίας σχετικά με τον φόνο-, στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να θέλει να συγκαλύψει το αποτρόπαιο έγκλημα, ενώ στη χειρότερη, φαίνεται να έχει συνδράμει στην εξόντωση του μη κανονικού.

Η ζωή δεν είναι βιτρίνα, δεν αξίζει όσο μία βιτρίνα και ένας όχλος που επιτίθεται με τέτοια αγριότητα και μένος στον αδύνατο, τον ανήμπορο, τον πεσμένο κάτω διαφορετικό, τη στιγμή που έχουν βγει κάμερες και κινητά ν’ απαθανατίσουν τη ζούγκλα της μεγαλούπολης, δεν είναι πολιτισμένος. Τουναντίον, ξερνά διάχυτο εκφασισμό με «αντρίκιες» κλωτσιές, σκηνές ωμής βίας και έναν αιμόφυρτο Ζακ να ξεψυχά με χειροπέδες. Σήμερα ήταν ο Ζακ, αύριο ποιος;

* Απαιτούμε άμεση και εκ βαθέων διερεύνηση ΟΛΩΝ των αποδεικτικών στοιχείων.
* Απαιτούμε απόδοση δικαιοσύνης. Καμία ζωή δεν είναι για πέταμα.
* Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην ορατότητα, την ασφάλεια, την ισότητα και τον σεβασμό.
* Θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε στενά ώστε να μη κουκουλωθεί τίποτα.

ΠΟΡΕΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΜΑΝΤΟΝΑ
Οδός Γλάδστωνος, Τρίτ 2 Οκτωβρίου, στις 19:00

Η πορεία θα καταλήξει στο Be Queer,τελευταίο στέκι της Zackie Oh όπου οι φίλες της θα κάνουν drag show προς τιμή της και στα διαλείμματα των σόου θα μας συντροφεύει η αγαπημένη της Madonna.

Οι οργανώσεις – συνδιοργανωτές:

Υπερήφανοι Γονείς

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Οικογενεις Ουρανιο Τοξο

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης

Σωματειο Υποστηριξης Διεμφυλικων (ΣΥΔ)

ΟΛΚΕ

Proud Seniors Greece (ομαδα υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ 50+)

Πολυχρωμο Σχολειο

Athens Pride

Fat Unicorns

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

Aντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν, με κοινή τους ανακοίνωση οι : Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά και η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»:

«Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου από μαγαζάτορες της οδού Γλάδστωνος και στον αποτροπιασμό που νιώσαμε από τις εικόνες βαρβαρότητας που παρακολουθήσαμε, ήρθε να προστεθεί η αηδία από την αποκάλυψη των ψεμάτων και των διαστρεβλώσεων που κατασκεύασε η Ελληνική Αστυνομία και οι δολοφόνοι, πατώντας πάνω σε έναν νεκρό.

Ο κοινωνικός κανιβαλισμός που επιχειρήθηκε να στηθεί, περιελάμβανε ιστορίες με «ληστείες», «μαχαίρια», «αυτοτραυματισμούς» και αρκούδες, που κάθε μέρα που περνά αποδεικνύονται κατασκευές προκειμένου όχι απλά να σκεπαστεί ένα έγκλημα, αλλά και να στιγματισθούν κοινωνικές ομάδες και ταυτότητες, τις οποίες ο Ζακ Κωστόπουλος έφερε ανοιχτά και υπερήφανα.

Κάθε μέρα που περνά, αναδεικνύεται πιο έντονη η δυσοσμία του κοινωνικού φασισμού, που με τις πλάτες της αστυνομίας επιχειρεί να νομιμοποιήσει τον κανιβαλισμό ως κοινωνική στάση. Σήμερα, ξέρουμε πια ότι ένας άνθρωπος ποδοπατήθηκε, ξυλοκοπήθηκε και δολοφονήθηκε την ώρα που κανείς δεν απειλούταν από αυτόν. Ξέρουμε επίσης ότι η αστυνομία τον μετέφερε εν γνώση της νεκρό με χειροπέδες στο νοσοκομείο, την ίδια ώρα που άφηνε αυτούς που τον ξυλοκόπησαν αλύπητα να εξαφανίζουν τα στοιχεία και να ασχημονούν εναντίον του στα κοινωνικά δίκτυα.

Είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να μην επιτρέψουμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό να διανοηθεί έστω ότι μπορεί να νομιμοποιηθεί στις πόλεις μας. Να μην αφήσουμε τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου να ξεχαστεί, να περάσει στη σιωπή ή να παρουσιασθεί ως αυτοάμυνα. Να μην αφήσουμε καθόλου χώρο στην στοχοποίηση καμίας ταυτότητας ή στην απάνθρωπή αντιμετώπιση των τοξικομανών.

Σε εποχές που η εξουσία οργανώνει τη φτώχεια της κοινωνίας, όπως η σημερινή, γνωρίζουμε ότι ο κοινωνικός φασισμός στρέφεται εναντίον της διαφορετικότητας και των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Σπέρνει το μίσος και των ανταγωνισμό μεταξύ των αδύναμων, για να διασφαλίσει την εξουσία των δυνατών. Ξέρουμε ότι αυτό το μίσος για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις γυναίκες τους πρόσφυγες, τους τοξικομανείς, είναι στην πραγματικότητα μίσος για όλους και όλες μας και για την ελευθερία.

Στον ανταγωνισμό, να αντιπαρατάξουμε την αλληλεγγύη. Στον κανιβαλισμό, να αντιπαρατάξουμε την συνύπαρξη και την ανοχή.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στις 18:30 (σ.σ.: η διαδήλωση, όπως προαναφέραμε θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2/10, στις 7 το απόγευμα), διαδηλώνουμε στο πλάι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των οργανώσεών της, στο σημείο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, Γλάδστωνος και Πατησίων».