Περιφέρεια Αττικής: Καμία υπέρβαση των ορίων για τους πρωτογενείς ρύπους στο Μάτι

Με βάση τις τιμές που προέκυψαν από τις μετρήσεις δεν παρουσιάστηκε καμία υπέρβαση των ορίων για τους θεσμοθετημένους πρωτογενείς ρύπους στο Μάτι λένε οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Με βάση τις τιμές που προέκυψαν από τις μετρήσεις δεν παρουσιάστηκε καμία υπέρβαση των ορίων για τους θεσμοθετημένους πρωτογενείς ρύπους στο Μάτι».

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι οποίοι, κατόπιν ανάθεσης της Περιφέρειας Αττικής, προχώρησαν σε μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Μάτι σε συνεργασία με τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μετά τις καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Ειδικότερα, στο διάστημα από 10-14 Σεπτεμβρίου, με τον Κινητό Σταθμό Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΕΑΑ, διενεργήθηκαν μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή, και συγκεκριμένα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, στο 2ο Γυμνάσιο Ν. Μάκρης και στο Μάτι (Κυανής Ακτής & Κύπρου, καφετέρια Άρτιον).

Επιλέχθηκαν σημεία εντός της πληγείσας από την πυρκαγιά περιοχής, με έμφαση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κατοικήσιμες περιοχές με στόχο τη διερεύνηση της έκθεσης του πληθυσμού στις υφιστάμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι μετρήσεις συμπεριελάμβαναν παρακολούθηση της διακύμανσης των επιπέδων σωματιδιακών και βασικών αέριων ατμοσφαιρικών ρύπων με αυτόματους αναλυτές συνεχούς καταγραφής και υψηλής χρονικής ανάλυσης. Συγκεκριμένα κατεγράφησαν τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (ΑΣ10), του Μαύρου Άνθρακα ή Αιθάλης (ΜΑ ή BC, Black Carbon), του μονοξειδίου του άνθρακα (CO), των οξειδίων του αζώτου (NOx = NO + NO2), του διοξειδίου του θείου (SO2) και του όζοντος (O3). Ως προς το BC, μέσω του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού αποδίδονται οι μετρούμενες συγκεντρώσεις στις πηγές εκπομπής του, δηλ. σε καύση ξύλου ή ορυκτών καυσίμων (BCwb και BCff αντίστοιχα).

Οι μέσες ωριαίες τιμές των παραμέτρων αυτών έδειξαν μικρές διαφοροποιήσεις στο υπόβαθρο ρύπανσης κάθε περιοχής.

Συνολικά, ωστόσο, με βάση την εν λόγω μελέτη της ποιότητας αέρα στις επιλεγμένες περιοχές στο Μάτι Ανατολικής Αττικής διαπιστώθηκε πως κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών δεν παρουσιάστηκε καμία υπέρβαση των ορίων για τους θεσμοθετημένους πρωτογενείς ρύπους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk