ΛΑΕ: Προϋπολογισμός με υπερ-πλεόνασμα φτωχοποίησης

Επικοινωνιακά τρικ και μετα-μνημονιακή λιτότητα

«Τα εμφανιζόμενα σενάρια «περικοπής» και «μη περικοπής» των συντάξεων εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, προκειμένου να δρέψει δάφνες «σκληρών» διαπραγματεύσεων, ακόμα και στην περίπτωση περικοπής τους» αναφέρει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας, Γιάννης Τόλιος, σε δήλωσή του με αφορμή την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2019.

«Η φιλολογία περί «διαρθρωτικού» ή «δημοσιονομικού» μέτρου είναι καθαρή υποκρισία», καθώς πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση «ψήφισε τις περικοπές σε συνεργασία με τα αφεντικά της ευρωζώνης» τονίζε.

Παραδέχεται πως η μη περικοπή των συντάξεων, «χωρίς να βελτιώνει, αποτρέπει την παραπέρα φτωχοποίηση των απομάχων της δουλειάς», ωστόσο σημειώνει πως αληθινό βήμα βελτίωσης θα ήταν η επαναφορά της 13ης σύνταξης και η επαναφορά άμεσα του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, «αντί μικρο-αυξησούλες με ορίζοντα τετραετίας, οι οποίες, με την περικοπή κατά 40% του αφορολόγητου από 1.1.20, θα εξαερωθούν πλήρως».

Σύμφωνα με τον κ. Τόλιο, και στις δύο εκδοχές το Προσχέδιο προβλέπει αναπροσαρμογές «αντίμετρων» και ανακατανομές κονδυλίων με βάση το «υπερ-πλεόνασμα φτωχοποίησης» του ελληνικού λαού, χωρίς να αλλάζει τον βαθιά αντιλαϊκό του χαρακτήρα, μειωμένες κοινωνικές δαπάνες, ενώ έχει μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας διότι στηρίζεται σε υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις βασικών οικονομικών μεγεθών, δημοσιονομικού, αλλά και «μη δημοσιονομικού» χαρακτήρα.

«Κατά συνέπεια οι προεκλογικές εξαγγελίες του Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ, βρίσκονται ουσιαστικά… στον αέρα» σημειώνει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΛΑΕ και προσθέτει ότι το Προσχέδιο «έχει στο DNA του όλες εκείνες τις «αμαρτίες» – των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που είχαν οι Προϋπολογισμοί της περιόδου των «επίσημων Μνημονίων», καθώς στηρίζεται στην υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, στη συρρίκνωση των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, στην ένταση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κ.ά., «προκειμένου να εξασφαλιστούν τα «ματωμένα» πλεονάσματα, άνω στο 3,5% του ΑΕΠ, για τα τοκοχρεολύσια των δανειστών».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η Λαϊκή Ενότητα απορρίπτει τη νεοφιλελεύθερη ουσία του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2019.

Η ΛΑΕ «στηρίζει ενεργά τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την ανατροπή της μεταμνημονιακής «Λιτότητας και Επιτροπείας», στην προοπτική δημιουργίας των προϋποθέσεων εφαρμογής φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση, με στήριξη της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, παραγωγικής ανόρθωσης της οικονομίας, δραστικής μείωσης της ανεργίας κ.ά., και άνοιγμα του δρόμου μιας ελπιδοφόρας προοπτικής στον ελληνικό λαό και στη νέα γενιά» υπογραμμίζει ο κ. Τόλιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk