Χρ. Μεγάλου – Τράπεζα Πειραιώς: Δεν υπάρχει προθεσμία για την έκδοση ομολόγου

Ευέλικτο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου

Καθησυχαστικός σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια που έχει η τράπεζα για την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) προς ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο παρουσίασης του νέου προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας Project Future, υπογράμμισε ότι υπάρχει ευελιξία ως προς το χρόνο υλοποίησης του σχεδίου αύξησης των ιδίων κεφαλαίων της, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να στείλει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα πως δεν υφίσταται τελεσίγραφο από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε αυτή τη φάση πάντως, το κόστος ενός τέτοιου τίτλου θεωρείται απαγορευτικό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές. Η σχετική αβεβαιότητα αποτυπώνεται στην πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, η οποία συνεχίστηκε και την Τρίτη, με τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Εξάλλου, ο κ. Μεγάλου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου, με την πώληση του συνόλου των θυγατρικών και συμμετοχών, για τους οποίους υπάρχει δέσμευση ρευστοποίησης.

Και πρόσθεσε πως οι συναλλαγές αυτές θα έχουν είτε μικρή θετική ή ουδέτερη επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας.

Σε σχέση με τις δράσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων, χαρακτήρισε κρίσιμη για να πιάσουν οι ελληνικές τράπεζες τους στόχους τους, την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 2% εφέτος και την επιτάχυνσή στους τα χρόνια που ακολουθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, σε αυτή τη φάση οι αρμόδιες διευθύνσεις του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς προετοιμάζουν την πώληση δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το ένα χωρίς εξασφαλίσεις και το δεύτερο από το ναυτιλιακό τομέα, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών αναμένεται στις αρχές του 2019.

Το νέο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε το πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας, Project Future, το οποίο αφορά τους νέους που αποτελούν το μέλλον της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να συνδέσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στην εξειδίκευση νέων πτυχιούχων σε τομείς που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου, «με το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας Project Future, η Τράπεζα Πειραιώς συμβάλλει στην ενίσχυση της εξειδικευμένης εκπαίδευσης και την συνδέει με την αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην ουσία, επιχειρούμε να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ των νέων που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και των επιχειρήσεων που ζητούν καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε στους νέους εφόδια για να είναι πιο ανταγωνιστικοί, ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας που τους ταιριάζει και ταυτόχρονα δημιουργούμε ευκαιρίες ώστε να αποκτήσουν πολύτιμη πρακτική εμπειρία και επαφές στον επαγγελματικό χώρο».

Το Project Future υλοποιείται από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το ReGeneratιοn Academy.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τις Google, Facebook και Code.Hub και το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη του Ομίλου Πειραιώς, μέσω του προγράμματος, δίνουν τη δυνατότητα σε νέους πτυχιούχους να αποκτήσουν εξειδίκευση στους τομείς Customer Experience, Digital Marketing και Java. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα εκπαιδευτούν συνολικά 1.200 νέοι, ενώ 330 επιτυχόντες θα παρακολουθήσουν στη συνέχεια ένα από τα τρία πεδία εξειδίκευσης.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, θα περάσουν από συνεντεύξεις με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 300 θα τοποθετηθούν στην αγορά εργασίας, με συμβάσεις εξάμηνης αμειβόμενης απασχόλησης, με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή τα 750 ευρώ μεικτά.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και αποτελείται από δύο κύκλους: Οκτώβριος 2018 και Μάρτιος 2019. Δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς είναι το Project Future να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, ώστε να υποστηρίζει ουσιαστικά και με συνέπεια τους νέους της χώρας.

Η κατάθεση αιτήσεων για τον πρώτο κύκλο ξεκινά σήμερα 2 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 19 Οκτωβρίου, στην ιστοσελίδα www.projectfuture.gr.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk