«Είμαι αρκετά αισιόδοξος, σχεδόν πολύ αισιόδοξος αλλά διπλωματικά θα πω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις». Αυτό δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικκών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ αναλύοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας.

Το μέτρο των συντάξεων θα καταργηθεί δεν θα ανασταλεί διευκρινίζει ο ίδιος, ενώ για τον πίνακα που βρίσκεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ότι θα καταργηθούν τα αντίμετρα ο ίδιος επισήμανε ότι τα αντίμετρα δεν καταργούνται αλλά επεκτείνονται σε βάθος 4ετίας.

Ενα κομμάτι θα εφαρμοστεί το 2019, ένα άλλο το 2020 και το τελευταίο κομμάτι το 2021 και το 2022.

Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θα εφαρμοστούν το 2019 συνολικού ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ και θα είναι μόνιμα. Δηλαδή θα δοθούν το 2019 και τα επόμενα χρόνια όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα ενοικίου.

Ο υπουργός Οικονομιών ανέφερε ότι τα επιχειρήματα της Ελληνικής πλευράς είναι πολύ ισχυρά. Δεν μπορεί οι υπουργοί οικονομικών των άλλων χωρών να ζητήσουν από την Ελλάδα να κοπούν οι συντάξεις όταν με στοιχεία εμφανίζουμε πλεονάσματα 3,5%. Πιστεύει ο ίδιος ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή θα καταλάβει το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα.