Για υπέρμετρη σκληρότητα και αδικαιολόγητη βία από την πλευρά της αστυνομίας στην περίπτωση του θανάσιμου τραυματισμού του Ζακ Κωστόπουλου κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι από το οπτικό υλικό που υπάρχει μπορούμε να διαπιστώσουμε πως «υπήρξε υπέρμετρη σκληρότητα και αδικαιολόγητη βία από την πλευρά της αστυνομίας». «Οι αστυνομικοί που σπεύδουν στο σημείο πατάνε και συνεχίζουν να χτυπάνε με κλωτσιές έναν άνθρωπο σοβαρά τραυματισμένο και πλήρως εξουδετερωμένο» προσθέτει.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται πως «η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής ότι ‘αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει, γιατί σε εμένα δεν αρέσει κάτι άλλο’ (!) προδίδει ότι το αίσθημα ατιμωρησίας και έλλειψης λογοδοσίας εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο στην Αστυνομία».

Τέλος, η Ένωση, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει ότι «τα υπαρκτά ζητήματα εγκληματικότητας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο από τα όργανα της συντεταγμένης πολιτείας, όχι με μεθόδους άγριας δύσης».