Το συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας εμμέσως στον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος έσπευσε το βράδυ της Κυριακής να το χαρακτηρίσει άκυρο.

«Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για τη συμφωνία» επανέλαβε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, επικαλούμενος μάλιστα σχετικό χωρίο του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ ήταν αναμενόμενο και πως οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στη γειτονική χώρα, δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και 20 χρόνια.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την εκλογή του προέδρου της χώρας. «Ο Ιβανόφ εξελέγη ως πρόεδρος με 520.000 ψήφους. Το «ναι» στο δημοψήφισμα είχε 620.000. Πώς μπορεί ο Ιβανόφ, που βγήκε με 100.000 λιγότερες ψήφους, να βγάζει παράνομη τη συμφωνία» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης συμπλήρωσε: «Εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ, ενώ πάνω από 300.000 είναι απόδημοι».

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, λέγοντας πως «εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και ο υπουργός Εξωτερικών».

Όσον αφορά στη συνέχεια της κυβερνητικής συνεργασίας, εκτίμησε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση και πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, όταν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός.