Tα δύο μαχητικά F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία πραγματοποίησαν διελεύσεις στον ουρανό της Λευκωσίας ένεκα της στρατιωτικής παρέλασης για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσαν θαυμασμό.

Τα ελληνικά μαχητικά είναι F16 fighting falcon block 52+ με εξωτερικές δεξαμενές για επιχειρήσεις μακράς εμβέλειας και παραγγέλθηκαν το 2000.
Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώ την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπεί στους εορτασμούς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ηταν εντυπωσιακή και η πτήση ελικοπτέρων ενώ ειδικό βάρος στην παρέλαση έδωσαν οι ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, καθώς και τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Τ-80 (ρωσικής κατασκευής), όπως και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού,

Η έκκληση Αναστασιάδη προς Τουρκοκύπριους

Έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους για αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και αλληλοσεβασμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του μετά την στρατιωτική παρέλαση σημειώνοντας ότι για να υπάρχει προοπτική και μέλλον χρειάζεται η κυπριακή επικράτεια να είναι για όλους ένα σύγχρονο κράτος, με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Σήμερα» είπε, «τιμούμε την επέτειο εγκαθίδρυσης της κυπριακής ανεξαρτησίας. Είναι μια μέρα σήμερα που μπορεί κανένας να νοιώθει περήφανος για την απελευθέρωση του τόπου μας από τον αποικιακό ζυγό»,

Ανέφερε ωστόσο ότι είναι και μια μέρα περισυλλογής, μια μέρα αναδρομής εις τα όσα, σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, δικοινοτικών ταραχών, αλλά και εμφύλιου σπαραγμού που οδήγησε στην αξιοποίησή του και από την Χούντα των Αθηνών, με το πραξικόπημα, και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.