Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος ανακουφίστηκε από την μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων. Και στην κυβέρνηση, η οποία αναφανδόν ήταν υπέρ του «ναι» αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί όποια αποτυχία στην κύρωση της συμφωνίας θα βαρύνει τη γείτονα χώρα κι όχι την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την μήνη των ξένων που θέλουν όσο τίποτε λύση στο ονοματολογικό.

Βεβαίως, όλοι θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ποια θα είναι η απόφαση του Ζόραν Ζάεφ, αν δηλαδή θα διεκδικήσει στη Βουλή του 80+ βουλευτές για να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές ή θα οδηγηθεί, υπό την πίεση των κομμάτων και της μεγάλης αποχής, στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Ζάεφ ήδη βγήκε και επιβεβαίωσε ότι ερμηνεύει την συμμετοχή των 600 χιλιάδων και πλέον πολιτών ως μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία που επέλεξε. Να θεωρήσει δηλαδή ότι αποτελεί άνω του 50% από το 1,2 εκατ. πολίτες που ψήφισαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Και να μεταφέρει στη Βουλή τη διαδικασία. Αναμενόμενη κίνηση πολιτικής σωτηρίας, παρά το «ναυάγιο» που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει νικητές και ηττημένους, χαρούμενους και απογοητευμένους και στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr