Σ’ ένα ξεχωριστό πίνακα (πίνακας 2.6) στη σελίδα 32 του προσχεδίου προϋπολογισμού η κυβέρνηση αποτυπώνει την πρόθεση της να μην εφαρμόσει το μέτρο της περικοπής των συντάξεων το 2019 ούτε τα αντίμετρα που η ίδια είχε ψηφίσει.

Το βασικό της επιχείρημα είναι ότι ακόμη κι αν δεν περικοπούν οι συντάξεις ο προϋπολογισμός και το ερχόμενο έτος θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ (7,319 δισ. ευρώ) που είναι υψηλότερο από το στόχο 3,5% του ΑΕΠ.

Όμως στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στο βασικό πίνακα (σελίδα 18) υπολογίζει ότι αν περικοπούν οι συντάξεις, όπως είχε συμφωνηθεί, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 8,8 δισ. ευρώ ή 4,4% του ΑΕΠ.

Με αυτό τον τρόπο, το «τρικ» όπως το περιέγραψε το «Βήμα της Κυριακής», η κυβέρνηση θέλει να χτίσει το επιχείρημα της ότι ο νέος προϋπολογισμός βγαίνει χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Αναμένει όμως την έγκριση των Βρυξελλών που δεν αναμένεται να έρθει πριν από το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ισχυρό επιχείρημα, προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή να μην περικοπούν οι συντάξεις είναι ότι το 2018 για τρίτη συνεχή χρονιά ο προϋπολογισμός κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 7,043 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ.

ΥΠΟΙΚ: «Πρόθεσή μας να μην περικοπούν οι συντάξεις»

«Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018».

Αυτό τονίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών και υπογραμμίζοντας τα εξής:

-«η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στο Eurogroup όπου θα ενημερώνει σχετικά τους ομολόγους του παρ΄ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2019.

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στηρίζεται σε ένα αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

Οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση:

• Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

• Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»».

Τζανακόπουλος: Πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των αντιμέτρων».

«Έχουμε εξηγήσει -και αυτό θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο- ότι και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου των περικοπών των συντάξεων υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων θα καθοριστεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε ισχύ το μέτρο της περικοπής των συντάξεων» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειάζονται θα γίνουν πριν από την τελική ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες εκλογές αν είναι αρνητική η στάση των δανειστών, επεσήμανε ότι «γίνεται μια διαβούλευση με πολύ καλούς όρους με τους δανειστές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η κυβέρνηση να μην εξαντλήσει την τετραετία».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού