Σχεδόν όλοι δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη νέα εμπορική συμφωνία των χωρών της Βόρειας Αμερικής, που υπέγραψαν ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς. Η συμφωνία USMCA, που θα αντικαταστήσει τη NAFTA για την οποία τόσο θόρυβο προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα τεθεί σε ισχύ περί τα μέσα του 2019, σύμφωνα με το μεξικανό υπουργό Εμπορίου.

Η UMSCA αριθμεί 34 κεφάλαια και ρυθμίζει τριμερείς εμπορικές σχέσεις και συναλλαγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων. Επιτρέπει τις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ από τον Καναδά, αλλά οι Καναδοί κατασκευαστές θα εισάγουν λιγότερα εξαρτήματα και ανταλλακτικά από την Κίνα. Επιτρέπει επίσης περισσότερες εξαγωγές αμερικανικών γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά – κάτι για το οποίο διαμαρτύρονται οι Καναδοί κτηνοτρόφοι.

Η διάρκεια της νέας εμπορικής συμφωνίας θα είναι 16ετής, ενώ θα μπορεί να αναθεωρηθεί έπειτα από έξι χρόνια.

«Υπέροχη» χαρακτήρισε την USMCA ο Τραμπ, οι αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι δεν πρόκειται για κάποια «νίκη» του αμερικανού προέδρου. Το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά ότι δεν πρόκειται για μια καινούργια συμφωνία, αλλά για μια αναθεωρημένη NAFTA. Πιθανότατα, πάντως, να επιχειρήσει να «πουλήσει» ο Τραμπ τη συμφωνία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

«Οι εμπορικές διαμάχες οξύνονται και γίνονται όλο και πιο απειλητικές για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε τη Δευτέρα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις διαρκώς επιδεινούμενες σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.