• Αναζήτηση
 • Ευρωζώνη: Σε χαμηλό δύο ετών ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση τον Σεπτέμβριο

  Οι παραγωγοί ανησυχούν όλο και πιο πολύ για τα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο

  Η ανάπτυξη του τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περαιτέρω, σε χαμηλό δύο ετών, στα τέλη του τρίτου τριμήνου, σε μία ακόμα ένδειξη ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας πλήττει τις επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

  Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών τον Σεπτέμβριο στις 53,2 μονάδες από τις 54,6 μονάδες του Αυγούστου, οριακά χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 53,3 μονάδες. Η τιμή, ωστόσο, διαμορφώθηκε πάνω το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη.

  Ο δείκτης παραγωγής σημείωσε πτώση σε χαμηλό δύο και πλέον ετών, στις 52,7 μονάδες από τις 54,7 του Αυγούστου.

  Οι παραγωγοί ανησυχούν όλο και πιο πολύ για τα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που αποτυπώνεται στους μελλοντικούς δείκτες. Ο δείκτης των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό μειώθηκε σε χαμηλό πέντε και πλέον ετών, στις 50,2 μονάδες από τις 52,0.

  «Η μεταποίηση στην ευρωζώνη κατέβασε και πάλι ταχύτητα στα τέλη του τρίτου τριμήνου. Ο κλάδος βλέπει την ισχυρή ανάπτυξη στις αρχές του έτους να εξασθενεί γρήγορα καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση της διετίας τον Σεπτέμβριο, καθώς η παραγωγή και η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκαν ως αποτέλεσμα της στασιμότητας στο εξωτερικό εμπόριο», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

  Δείτε επίσης
  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk