Για θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στους ψηφοφόρους του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ θα σεβαστεί την ετυμηγορία όσων ψήφισαν, υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία είπε «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως η διαδικασία θα ακολουθήσει τη διαδικασία που έχει καθοριστεί, με την ψήφιση της συνταγματικής αλλαγής στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε πως οι πολίτες της χώρας με την ψήφο τους έδειξαν ότι είναι κομμάτι των ευρωπαϊκών θεσμών, παρά το μποϊκοτάζ που έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

«Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», τόνισε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ζήτησε επικύρωση από τη Βουλή

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζάεφ ζήτησε την επικύρωση της «βούλησης της πλειοψηφίας» από το κοινοβούλιο της χώρας.

«Το «90% και πλέον» των πολιτών που ψήφισαν σήμερα στο δημοψήφισμα ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα και το κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συμμετέχοντες είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις εξελίξεις και δίνοντας το στίγμα ότι συνεχίζει κανονικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Άνω του 90% του συνόλου των ψήφων ήταν υπέρ του «ναι», επομένως είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο AFP.

«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε «ναι»» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια».

Υπεροχή του «ναι» στην κάλπη

Όπως ήταν βέβαιο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σαφέστατα υπέρ του «ναι», μιας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της χώρας τάχθηκαν υπέρ της αποχής.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 80% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του «ναι» ψήφισαν το 91,2% (458.053 ψηφοφόροι) και υπέρ του «όχι» το 5,86% (29.448 ψηφοφόροι). Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2,94%.

Λίγο πάνω από 36% η προσέλευση

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στο σημερινό δημοψήφισμα είναι 36,6 % εκτίμησε η Ένωση Πολίιτών MOST κατά τη συνέντευξη Τύπου το βράδυ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ντάρκο Αλέξοφ είπε ότι μεταξύ των εγκύρων ψηφοδελτίων, το 94,2% ήταν «ναι» και το 5,8% «όχι» με περιθώριο σφάλματος +/- 0-3%.