Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο «Ξενοφών», που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας, τη στιγμή που ο κυκλώνας «Ζορμπάς» έχει ήδη αρχίσει να «καταπίνει» την Πελοπόννησο.

Νέο Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ το πρωί του Σαββάτου, ενώ και η ΓΓΠΠ εξέδωσε οδηγίες για την προστασία των πολιτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβλέπονται έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες, στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά- συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής- την Εύβοια, τις Κυκλάδες και από το απόγευμα τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς την Αττική, ενώ οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά στα πελάγη και τα 10 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόβλεψη της ΕΜΥ:

  • Σάββατο (29-09-2018)

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.

Β. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

  • Κυριακή (30-09-2018)

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

  • Δευτέρα (01-10-2018)

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Απαγορευτικό απόπλου

Δεμένα θα παραμείνουν για ακόμα μια μέρα το πλοία με τους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι πνέουν σε πολλές περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φτάνουν κατά τόπους τα 8-10 μποφόρ, να δημιουργούν πολλά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό. Κανονικά εκτελείται η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Ο «Ζορμπάς» σαρώνει Μεσσηνία και δυτική Μάνη

Ο κυκλώνας Ζορμπάς πλήττει από τα ξημερώματα του Σαββάτου την Μεσσηνία και στην παραλία της Καλαμάτας τα κύματα έχουν ανέβει και η θάλασσα έχει μεταφέρει φερτά υλικά αλλά και τον εξοπλισμό αρκετών παραλιακών καταστημάτων.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν  κατά τη διάρκεια της νύχτας με βροχές και καταιγίδες σε όλο τον νομό, ενώ πιο έντονα είναι στην περιοχή της Δυτικής Μάνης, όπου καταγράφηκαν στο Καρυοβούνι, στον μετεωρολογικό σταθμό, 132 χιλιοστά βροχής.

Υπάρχει διακοπή ρεύματος σε κάποια χωριά στον Δήμο Δυτικής Μάνης από την κακοκαιρία, ενώ ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή.

Πώς να προστατευτείτε από τα έντονα φαινόμενα

Με ένα πρωτότυπο βίντεο, με κινούμενη εικόνα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέλεξε να ενημερώσει τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει.

Παράλληλα, τους προτρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας, όπως να αποφεύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες αλλά και σε μεγάλα δένδρα που μπορεί να προκληθεί πτώση, ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

Αν ξεσπάσει σφοδρή καταιγίδα ενώ οδηγεί κανείς, θα πρέπει να σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο, έξω από το δρόμο, μακριά από δένδρα και στη συνέχεια αφού ανάψει τα αλαρμ του αυτοκινήτου να εξέλθει.

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καραμέρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση των φαινομένων όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τίθενται σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που πιθανώς ανακύψουν. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις τεχνικές της υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές.