Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ελληνικής αστυνομίας για την βία που ασκήθηκε από συναδέλφους τους την ώρα της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου.

Όπως έδειξε βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα ομάδα αστυνομικών χτυπούν τον 33χρονο στην προσπάθεια τους να τον συλλάβουν παρόλο που βρισκόταν αναίσθητος και αιμόφυρτος στο έδαφος

Οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ,. σε τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων «αθωώνουν» με κάθε τρόπο την δράση των συναδέλφων τους κάνοντας λόγο για «νόμιμη βία» και προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Ντούμας: Είδα έναν άνθρωπο σε παροξυσμό

Κανένα λινστάρισμα δεν είδε ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας στα πλάνα με τους οχτώ αστυνομικούς να χτυπούν και να σέρνουν τον Ζακ Κωστόπουλο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Ντούμας έκανε προκλητικές δηλώσεις αναφέροντας ότι εκείνος είδε έναν άνθρωπο να αντιστέκεται και να μην μπορεί να γίνει η χειροπέδηση.

«Δεν είδα λιντσάρισμα», είπε σχετικά ο Βασίλης Ντούμας και σημείωσε πως «το ‘δικαστήριο’ έγινε και οι αστυνομικοί καταδικάστηκαν».

Ο ίδιος δικαιολόγησε ακόμα και κάποια υπερβολή από την πλευρά των αστυνομικών καθώς είχαν την ενημέρωση ότι ο δράστης οπλοφορούσε. «Το στοιχείο της υπερβολής μπορεί να υπάρξει σε μια τέτοια κατάσταση. Tο Κέντρο διαβίβασε για έναν ληστή, που είχε φύγει από το μαγαζί, κράδαινε όπλο και απειλούσε πολίτες. Όταν έφτασαν εκεί οι αστυνομικοί είδαν έναν άνθρωπο σε παροξυσμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντούμας διευκρίνισε ότι βάσει των κανονισμών, «μέχρι να χειροπεδηθεί μόνο ο αστυνομικός μπορεί να ασκήσει βία», όμως μετά τη σύλληψη, «ο συλληφθείς αποτελεί ιερό πρόσωπο».

Όσον αφορά την αυτοδικία ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Αστυνομία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν υπήρξε υπερβολή από την πλευρά των αστυνομικών να αποδειχθεί μέσω της ΕΔΕ.

Μαυροειδάκος: Κάνουν άριστα τη δουλειά τους

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Αυτή είναι η διεθνής αστυνομική πρακτική για να χειροπεδήσεις άτομο που είναι επικίνδυνο» τόνισε ο κ. Μαυροειδάκος επικαλούμενος μαρτυρίες συναδέλφων του ότι ο Ζακ Κωστόπουλος «αντιστεκόταν».

«Κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Δεν θα πάει ο αστυνομικός με τριαντάφυλλο για να χειροπεδήσει κάποιον» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πάκος: Αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει

Προκλητικός ήταν και ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος. Ο ίδιος υπερασπίστηκε την δράση των συναδέλφων τους λέγοντας ότι: «δεν μπορεί να κρίνεται συνεχώς η δράση του αστυνομικού που είναι συγκεκριμένη με βάση την πολιτική ιδεολογία του καθενός που κυβερνάει».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που αυτό που λένε τα αστυνομικά εγχειρίδια. «Στην προσπάθεια χειροπέδησής του άσκησαν την απολύτως απαραίτητη βία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ολες οι αστυνομικές πρακτικές λένε το ίδιο πράγμα. Πάνε σε ένα συμβάν, στο οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα άτομο οπλισμένο σε αμόκ. Αυτό τους λένε. Δεν γνωρίζουν τίποτα άλλο. Για να χειροπεδηθεί αυτό το άτομο και να ασφαλιστεί, για να μην τραυματιστεί ο ίδιος ή διερχόμενος πολίτης ή οι ίδιοι, αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει. Δεν μπορεί να κρίνεται συνεχώς η δράση του αστυνομικού που είναι συγκεκριμένη με βάση την πολιτική ιδεολογία του καθενός που κυβερνάει» σχολίασε ο κ. Πάκος.