Στη χωροθέτηση 143 χώρων στάσης-στάθμευσης ΤΑΞΙ σε 35 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με συνολική χωρητικότητα 745 θέσεων, προχώρησε ο ΟΑΣΑ, προκειμένου να διευκολύνει τους χρήστες των μέσων μεταφοράς της πρωτεύουσας στις μετακινήσεις τους, καθώς και όσους θέλουν να εξυπηρετηθούν σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

Εφόσον πληρούνται τα αναγκαία συγκοινωνιακά κριτήρια, ο Οργανισμός προχωρά σε αντίστοιχες εγκρίσεις χωροθέτησης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη νέα θέση στάσης–στάθμευσης πλησίον του σταθμού Μετρό «Αγία Μαρίνα».

Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί 41 χώροι στάσης-στάθμευσης ΤΑΞΙ σε 30 σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό και προαστιακός) με συνολική χωρητικότητα 231 θέσεων ΤΑΞΙ, 20 χώροι στάσης-στάθμευσης σε 20 νοσοκομεία με συνολική χωρητικότητα 116 θέσεων, 79 χώροι στάσης-στάθμευσης σε κεντρικά σημεία εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού με συνολική χωρητικότητα 388 θέσεων ΤΑΞΙ και 3 χώροι στάσης-στάθμευσης πλησίον 3 μεγάλων ξενοδοχείων με συνολική χωρητικότητα 10 θέσεων.

Οι εν λόγω θέσεις στάσης-στάθμευσης ΤΑΞΙ χωροθετούνται πλησίον σημείων σημαντικής προσέλκυσης μετακινήσεων (σταθμοί μέσων σταθερής τροχιάς, νοσοκομεία, κεντρικά σημεία της πόλης, πλατείες, αεροδρόμια, αθλητικά κέντρα, εμπορικά κέντρα κ.ά.).

Βασικά κριτήρια χωροθέτησης θέσεων ΤΑΞΙ είναι η  εξασφάλιση της ομαλής  και ασφαλούς διεξαγωγής της κυκλοφορίας στις θέσεις αυτές και η διατήρηση της κυκλοφοριακής ικανότητας της οδού. Επίσης, η τεχνική εφικτότητα της χωροθέτησης των θέσεων, σε οδούς με επαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά, ώστε να μην παρεμποδίζεται η διερχόμενη κυκλοφορία οχημάτων.

Ο ΟΑΣΑ για τη χωροθέτηση θέσεων στάσης – στάθμευσης ΤΑΞΙ, είτε εξετάζει σχετικά αιτήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), είτε διερευνά εναλλακτικές θέσεις στάσης – στάθμευσης.

Η υλοποίηση της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης των θέσεων στάσης -στάθμευσης ΤΑΞΙ γίνεται από τους αρμόδιους φορείς (ΟΤΑ, Περιφέρεια), που συντηρούν την οδό, στην οποία χωροθετείται η θέση, κατά περίπτωση (άρθρο 10, παρ. 2 του ΚΟΚ).

Η αστυνόμευση των θέσεων στάσης – στάθμευσης ΤΑΞΙ αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου Τμήματος Τροχαίας.