Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα επισκεφτεί για τέταρτη φορά την Βόρεια Κορέα, προκειμένου να «επιτύχει μεγαλύτερη πρόοδο» στις συνομιλίες για την απενεργοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της αναφερόμενης χώρας.

Η νέα επίσκεψη του Πομπέο φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα προετοιμάσει και μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το ABC News, που επικαλείται την εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ.

Η νέα επίσκεψη Πομπέο θα πραγματοποιηθεί σε μία κρίσιμη συγκυρία για την πορεία των συνομιλιών, καθώς η Βόρεια Κορέα δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δημόσια βήματα για την διάλυση του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Επίσης, στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, η όλη διαδικασία δεν προχωράει καθώς δεν έχουν γίνει βήματα για τον καθορισμό της ατζέντας των θεμάτων που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, για την ιεράρχησή τους, αλλά και για το μεγάλο ζήτημα των εκατέρωθεν παραχωρήσεων, αλλά και των αξιώσεων της βορειοκορεατικής πλευράς.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Βορειοκορεάτη υπουργού των Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο κατά την σύντομη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο περιθώριο των εργασιών της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση αυτή, ήταν διάρκειας 20 λεπτών. Επρόκειτο για την δεύτερη σύντομη συνάντηση μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, μετά την επίσης, σύντομη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της διάσκεψης της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στην Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, προηγήθηκε η ακύρωση μιας επίσκεψης του Πομπέο στην Πιονγιάνγκ από τον πρόεδρο Τραμπ. Η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί για τον προηγούμενο μήνα και ακυρώθηκε, καθώς η αμερικανική πλευρά επικαλέστηκε την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

Αφού είχε ανακοινωθεί η επίσκεψη, ο Λευκός Οίκος έλαβε μία επιστολή που προειδοποιούσε την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ να μην επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της, εκτός κι αν εγκαταλείψει τις «γκαγκστερικού τύπου απαιτήσεις της».

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, από τότε, υπήρξε μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε τις συζητήσεις αυτές στην διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία και προήδευσε.

«Αρκετά πράγματα συμβαίνουν στο παρασκήνιο κι εκτός των ΜΜΕ. Έτσι, δεν ενημερώνεται κανείς, αλλά, ωστόσο, συμβαίνουν, και συμβαίνουν με ένα θετικό τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Πομπέο είχε επισκεφτεί την Βόρεια Κορέα και μία φορά όταν ήταν διευθυντής της CIA.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Σιγκαπούρη.