Τρομακτική είναι η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες στα hot spot με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες.

Οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα είναι με λιγότερους από 30 γιατρούς και οι πρόσφυγες που διαμένουν ξεπερνούν τις 60.000. Μέσα σε αυτή την κατάσταση το υπουργείο Υγείας επιδίδεται σε αγώνα να βρει γιατρούς και δίνει υψηλά οικονομικά κίνητρα, ευελπιστώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τους.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, δίνονται σημαντικά κίνητρα για όσους γιατρούς και οδοντιάτρους εργαστούν στο πρόγραμμα Philos II, η προκήρυξη του οποίου «τρέχει» τώρα μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), σε εγκαταστάσεις προσφύγων.

Συγκεκριμένα, θα λάβουν διπλάσιο μισθό από το μισθό ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου, ο οποίος διαμορφώνεται σήμερα στα περίπου 1.160 ευρώ (μικτές αποδοχές).

Όσοι δηλαδή γιατροί και οδοντίατροι αιτηθούν για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα αμείβονται με μικτές αποδοχές 2.260 ευρώ, ενώ θα λαμβάνουν και επιπλέον επίδομα ύψους 400 ευρώ όσοι εργάζονται στις παραμεθόριες περιοχές της Χίου, της Λέσβου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου και του Εβρου.

Η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων είναι στις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του χρόνου. Για να μην υπάρξει «κενό» πρόκειται να παραταθούν μέχρι τον Ιανουάριο οι συμβάσεις όσων εργάζονται ήδη για το προσφυγικό.

Στην ίδια τροπολογία του υπουργού Υγείας περιλαμβάνονται κίνητρα και για τους ειδικευμένους γιατρούς και οδοντιάτρους που εργάζονται στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ σε περιοχές που δέχονται προσφυγικές ροές. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης του επιμελητή Β’ που ανέρχεται σε 280 ευρώ μικτά, και οι άνευ ειδικότητας το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης του ειδικευόμενου γιατρού, που ανέρχεται σε 230 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία στο πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ για τους ειδικευόμενους γιατρούς και για τους άνευ ειδικότητας αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου.