Σε πολιτικό και δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλος, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, δείχνει και πάλι εδώλιο, για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, την κατηγορία δηλαδή περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας σε Μνημόνια. Τον τελευταίο λόγο έχει το Συμβούλιο Εφετών.

Στην τρίτη κατά σειρά εξέταση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές (έχουν εκδοθεί δυο απαλλακτικά βουλεύματα από το Συμβούλιο Εφετών, ενώ η υπόθεση έχει φθάσει δυο φορές στον Άρειο Πάγο), ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, υιοθετώντας στην ουσία τα όσα έχουν καταγγείλει περί διογκώσεως του ελλείμματος τα τότε μέλη της Αρχής Ζωή Γεωργαντά και Νικόλαος Λογοθέτης.

Στον αντίποδα, ο συνήγορος του Ανδρέα Γεωργίου, Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης, επισημαίνει ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν προέβησαν σε εξέταση –ως μαρτύρων- ευρωπαίων αξιωματούχων, με σκεπτικό ότι η μεθοδολογία προσμέτρησης (μεταξύ άλλων και του επίμαχου ελλείμματος του 2009) τηρεί ευρωπαϊκούς όρους.

Η δικογραφία περιλαμβάνει εξάλλου έγγραφο της Eurostat, με την έγκρισή της αναφορικά με τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009, πάντα σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα.

Η πλευρά Γεωργίου επισημαίνει επίσης ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 έχει αποδεχθεί και η ίδια η κυβέρνηση – βάσει αυτού έχουν άλλωστε υπογραφεί με τους εταίρους τρεις δανειακές συμβάσεις, με απόρροια τη χρηματοδότηση της χώρας.