Αυστηρό μήνυμα στέλνει η Moody’s στην κυβέρνηση σε μια στιγμή που καταβάλλει προσπάθειες να μην προχωρήσει στις μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τόσο για τις συντάξεις όσο και για το αφορολόγητο.

Η ρητορική της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου προκαλεί ενστάσεις εντός και εκτός συνόρων. Ακόμη και η Moody’s προειδοποιεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων ή ρήξης με τους δανειστές.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων καθώς, όπως αναφέρουν, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας παρέμεινε θετική, επειδή οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Για να επιβεβαιωθούν αυτές οι θετικές προοπτικές, τονίζουν, θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει.

Στην έκθεση τονίζεται ότι τα «αντίμετρα» για το 2019 έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ η «αναβολή» στις περικοπές των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, όπως έχει νομοθετηθεί, τελεί υπό συζήτηση και συναρτάται από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Ο Τσακαλώτος για τις συντάξεις

Στο θέμα της τήρησης των δεσμεύσεων ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στη Βουλή «έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να μη μειώσουμε τις συντάξεις και να μη μειώσουμε το αφορολόγητο» προαναγγέλλοντας εφαρμογή των αντιμέτρων σε ορίζοντα τετραετίας.

Την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τις αντιρρήσεις των δανειστών στην προοπτική ακύρωσης των προνομοθετημένων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «δεν έχουμε τελειώσει ακόμη τη διαδικασία για τις συντάξεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, ήδη έχει υπάρξει σήμα από τους δανειστές και ιδίως από την πλευρά της Γερμανίας πως δεν υπάρχει συζήτηση για ακύρωση των προνομοθετημένων μέτρων.

Ραντεβού στο Eurogroup

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου μετατίθεται η λήψη των αποφάσεων για το κατά πόσον θα εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019. Οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός για το 2019.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου το προσχέδιο του προϋπολογισμού και στη συνέχεια αυτό θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η Κομισιόν θα εξετάσει το προσχέδιο και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας διαβούλευσης θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις.