Απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη και τέλος ακίνητης περιουσίας οι πληγέντες στο Μάτι

Διευκρινίσεις για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2018 – Δωρεάν φάρμακα έως το τέλος του έτους

Απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και το τέλος ακίνητης περιουσίας, τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης στην Βουλή και περιλαμβάνει τους πληγέντες στο Μάτι καθώς έχει αναδρομική ισχύ από 23.7.2018. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι πληγέντες δεν θα χρειαστεί να προβούν σε καμία ενέργεια, ενώ οι υπηρεσίες δόμησης των δήμων αυτεπαγγέλτως θα αναζητήσουν τις εκθέσεις αυτοψίας για τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα και εμπίπτουν στην ρύθμιση αυτή. Οι δε δήμοι θα καλύπτουν την απώλεια εσόδων από άλλες πηγές. Το ΚΚΕ αντέδρασε καθώς, όπως τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, η ρύθμιση αφορά μόνο τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και ζήτησε να ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως. Η ρύθμιση θα ισχύσει για όσο χρονικό διάστημα δεν μπορούν τα ακίνητα να χρησιμοποιηθούν δεδομένου ότι η ανοικοδόμησή τους συνεπάγεται ήδη ένα σημαντικό οικονομικό βάρος για τους κατόχους τους.

Εν τω μεταξύ, με άλλη τροπολογία του υπουργείου Υποδομών διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2018 για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του Ιουλίου εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου του Υπουργείου Υποδομών που εκδόθηκε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2018 και κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για το έτος αυτό.

Ακόμα, με άλλη τροπολογία του υπουργείου Υγείας προβλέπεται η χορήγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν ανάγκη με μηδενική συμμετοχή έως το τέλος του έτους, στους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών του Ιουλίου στην Ανατολική Αττική. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από τις 26 Ιουλίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η σχετική ΠΝΠ για τους πληγέντες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk