Η οικονομία στη δίνη του εκλογικού κύκλου

Η οικονομία στη δίνη του εκλογικού κύκλου | tovima.gr

Η ανάλυση του οίκου Moody’s και οι εξηγήσεις που δίνει για τη μη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αντικατοπτρίζουν πλήρως τους κινδύνους και το θολό τοπίο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τους επόμενους, προεκλογικούς, μήνες. Οι αιτίες που οδήγησαν τη Moody’s να μην προχωρήσει στην αναβάθμιση είναι ότι παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην πορεία προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, οι εξαιρετικά αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο η πιο σημαντική παρατήρηση, αφορά στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία, ενώ επισημαίνεται και ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης έντασης με τους δανειστές μας, με αναστολή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εννοώντας προφανώς το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων. Παράλληλα αν και εκτιμά ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους παραμένει χαμηλό, υπογραμμίζεται στην έκθεση ότι μια έξοδος στις αγορές θα λειτουργούσε ως κίνητρο για μια νέα αναβάθμιση.

Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης που περιγράφει προβλήματα, που επισημαίνονται και από εγχώριους και διεθνείς αναλυτές. Η αμφιθυμία για τις μεταρρυθμίσεις είναι προφανής στην κυβερνητική πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει στην υλοποίηση τους με την τρόικα και τους εκπροσώπους των δανειστών. Με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές διεξάγεται εδώ και καιρό μια υπόγεια μάχη και εντός της κυβέρνησης, με σημαντικό μέρος υπουργών και κομματικών στελεχών να πλειοδοτούν σε μια παροχολογία, με στόχο την προσέλκυση εκλογικού ακροατηρίου.

Είναι εμφανές ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, κυρίως σε δημοσιονομικό επίπεδο, η κατάσταση της οικονομίας, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη και σε εξωτερικές και σε εσωτερικές πιέσεις. Με τις τράπεζες να αποτελούν το αδύνατο κρίκο της οικονομίας, λόγω του εκρηκτικού πακέτου κόκκινων δανείων που τις έχουν ουσιαστικά αδρανοποιήσει πλήρως, η ανάπτυξη θα συνεχίσει να καρκινοβατεί.

Η έξοδος στις αγορές μετατίθεται διαρκώς, λόγω και της ευρύτερης αστάθειας, οι δημόσιες επενδύσεις διαρκώς συρρικνώνονται για να δημιουργηθούν τα υπερπλεονάσματα ενώ ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε συντελεί στη διατήρηση ενός κλίματος πολιτικής αστάθειας.

Ουσιαστικά η οικονομία βρίσκεται ξανά μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της χώρας και μεταξύ συγκυριακών εκλογικών και κομματικών σκοπιμοτήτων. Αν θα επικρατήσει η λογική ή θα οδηγηθούμε ξανά σε οριακές καταστάσεις θα το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk