Σε μείωση των δασμών από 22,51% σε 7,45% στους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εξάγει στις ΗΠΑ η ελληνική εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου του ομίλου Viohalco προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές.

 Ο δασμός είχε επιβληθεί στα τέλη Αυγούστου με την κατηγορία ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες πωλούσαν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, κάτω του κόστους. Ενώ όμως για τις άλλες χώρες υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία, για την Ελλάδα δεν  ίσχυε κάτι ανάλογο.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές και παρήχε όλα τα στοιχεία κόστους με αποτέλεσμα, σήμερα να δημοσιευτεί στο αντίστοιχο αμερικανικό ΦΕΚ η μείωση του δασμού. Μάλιστα οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για «υπολογιστικό λάθος»στην αρχική τους απόφαση. Πρόκειται όμως για προσωρινή απόφαση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το Φεβρουάριο του 2019 και έως τότε τα στελέχη της Σωληνουργεία Κορίνθου ευελπιστούν ότι μπορεί να απαληφθεί και ο δασμός του 7,45%.

Η ουσία πάντως είναι ότι πολύ σύντομα τα προϊόντα της εταιρείας θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 οι εξαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου της Σωληνουργεία Κορίνθου στις ΗΠΑ ανήλθαν στα 113 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση, όπως αναφέρουν από την εταιρεία δεν έχει πληγεί καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα βρίσκουν εφαρμογές σε απαιτητικά έργα μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α.

 

Αποτελέσματα εξαμήνου Cenergy

 

H εταιρεία Cenergy (Σωληνουγργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια) ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του 2018.

 Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 17% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 451 εκ. ευρώ (1ο εξάμηνο 2017: 358 εκ. ευρώ).  Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στους βελτιωμένους όγκους πωλήσεων και την εκτέλεση αρκετών ενεργειακών έργων κατά τη διάρκεια του 2018.

Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (a-EBITDA) ανήλθαν σε 27,9 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 (1οεξάμηνο 2017: 24,5  εκ. ευρώ).

Τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (a-EBIT) έφτασαν τα 16,3 εκ. ευρώ (1ο εξάμηνο 2017: 13,5 εκ. ευρώ).

Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 2,4 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 1,2 εκ. ευρώ κατά το 1οεξάμηνο του 2017.

Οι ζημιές της περιόδου διαμορφώθηκαν σε 1,1 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 0,9 εκ. ευρώ κατά το 1oεξάμηνο του 2017.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 19,3% και ανήλθε σε 453 εκ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υπό εκτέλεση και του προγραμματισμένου επενδυτικού προγράμματος για την αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου της Fulgor.

Επιχειρησιακά

  • Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 εκτελέστηκαν αρκετά σημαντικά ενεργειακά έργα:
    • Οι σωλήνες της Σωληνουργεία Κορίνθου Βιομηχανία Σωλήνων Α.Ε. (στο εξής «Σωληνουργεία Κορίνθου») ένωσαν την Ασία με την Ευρώπη μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού TANAP.
    • Η Σωληνουργεία Κορίνθου άρχισε την παράδοση 125.027 μετρικών τόνων σωλήνων χάλυβα HFW 26” για τον αγωγό Cactus II, συνολικού μήκους περίπου 750 χλμ., για λογαριασμό θυγατρικής της Plains All American Pipeline LP.
    • Η Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. (στο εξής «Ελληνικά Καλώδια») και η θυγατρική της Fulgor Α.Ε. (στο εξής «Fulgor») άρχισαν την εκτέλεση σύμβασης αξίας περίπου 70 εκ. ευρώ με την Dredging International NV, μέλος του Ομίλου DEME, για την προμήθεια συστημάτων υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, τα οποία προορίζονται για τη προγραμματισμένη διασύνδεση υποθαλάσσιων αιολικών πάρκων στο κομμάτι της Βόρειας Θάλασσας που ανήκει στο Βέλγιο με το χερσαίο δίκτυο υψηλής τάσης στην περιοχή Zeebrugge (έργο «MOG»).
    • Η Ελληνικά Καλώδια σημείωσε πρόοδο στην εγκατάσταση σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδιακών συνδέσεων στη Βόρεια Ευρώπη και ολοκλήρωσε την παράδοση καλωδίων για τη διασύνδεση ενός υποθαλάσσιου αιολικού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ανάθεση νέων ενεργειακών έργων:
    • Η Σωληνουργεία Κορίνθου υπέγραψε σύμβαση με την TechnipFMC για την παραγωγή και προμήθεια των σωλήνων χάλυβα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish της Energean στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό το έργο θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς αποτελεί το πρώτο υποθαλάσσιο έργο μεγάλου βάθους που ανατίθεται στη Σωληνουργεία Κορίνθου».
    • Η ένωση των οικονομικών φορέων Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. – Fulgor Α.Ε. ανέλαβε ένα έργο «με το κλειδί στο χέρι» για τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, αξίας περίπου 40 εκ. ευρώ.  Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018, δεν πραγματοποιήθηκαν άλλες αναθέσεις σημαντικών έργων υψηλής τάσης, καθώς ορισμένα έργα αναβλήθηκαν για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
    • Η TenneT ανέθεσε στην Ελληνικά Καλώδια δύο συμβάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τα έργα Hollandse Kust (zuid) Alpha και Beta Sea Cable στη ζώνη αιολικών πάρκων της Ολλανδίας (HKZWFZ) – κοινοπραξία με τη Van Oord.  Η αξία των συμβάσεων της Ελληνικά Καλώδια ανέρχεται περίπου σε 105 εκ. ευρώ.  Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο ο ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στη Fulgor σύμβαση αξίας περίπου 140 εκ. ευρώ για την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός εκ των δύο υποβρύχιων καλωδίων για τη σύνδεση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας στην Πελοπόννησο, καθώς και όλων των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των υποβρύχιων καλωδίων με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας από την πλευρά της Πελοποννήσου.  O ΑΔΜΗΕ ανέθεσε επίσης στην Ελληνικά Καλώδια σύμβαση αξίας περίπου 41 εκ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των δύο υποβρύχιων καλωδίων με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της Κρήτης.

Επί του παρόντος, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών της Cenergy Holdings ανέρχεται σε 690 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά νέα έργα που ανατέθηκαν τους τελευταίους μήνες.  Εκκρεμούν ακόμα πολλοί άλλοι διαγωνισμοί και η Εταιρία αναμένει την ανάθεση περισσότερων νέων έργων κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2018.