Ένα έργο – ύμνος στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στις πανανθρώπινες αξίες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και Ελευθερίας του λόγου, τις οποίες δίδαξε και για τις οποίες θυσίασε τη ζωή του ο Σωκράτης παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 στο Ηρώδειο.

Με αφορμή την παράσταση «Barefoot in Athens – Socrates Life» δόθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ συνέντευξη τύπου παρουσία μελών του θιάσου, των διευθυντών των δύο εθνικών θεάτρων και του πρέσβη της Ελλάδας στην Αιθιοπία.

Θα είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην Ελλάδα αιθιοπικός θίασος, αποτελούμενος μάλιστα από τους πιο επίλεκτους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου της Αιθιοπίας. Το έργο «Bado Egir» (σημαίνει Ξυπόλυτος) αποτελεί μετάφραση και διασκευή στα Αιθιοπικά του θεατρικού έργου «Barefoot in Athens – Socrates’ Life», που είχε παρουσιάσει στις ΗΠΑ ο Πήτερ Ουστίνοφ, στην δεκαετία του 1960.

«Γενικότερα μας λείπουν γνώσεις για τα θέατρα χωρών, που μας περιβάλλουν. Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τα θέατρα άλλων χωρών, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούμε ότι μοιάζουμε. Πράγματα που σε μας είναι ακατανόητα, για άλλους έχουν ένα τεράστιο τίμημα» σχολίασε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος, κ. Στάθης Λιβαθινός, αναφέροντας ότι «Στην Ελλάδα ο Σωκράτης δεν είναι ένα “πιασάρικο” θέμα. Το θεωρώ μειονέκτημα. Κάτι που συμβαίνει και με τα έργα του Σαίξπηρ. Όλα τα ξέρουν και κανείς δεν τα ξέρει. Το ότι μπορεί ο Σωκράτης να “μιλήσει” στην καρδιά ενός αφρικανικού λαού είναι ένα τεράστιο γεγονός. Είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε πάνω από τέτοιου είδους κείμενα και να τα φέρουμε κοντά μας, ξεκινώντας από τα σχολεία. Η γλώσσα μας είναι το μεγαλύτερο, το πιο ακριβό κεφάλαιο, κι αυτό που θα μείνει κοντά μας»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Αιθίοπας ηθοποιός Ντεμπέμπε Εσέτου, ακτιβιστής και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα του που έχει φυλακιστεί για τις ιδέες του, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Ο Σωκράτης δίδαξε τη Δημοκρατία στο δρόμο χωρίς να ανοίξει σχολείο. Στην Αιθιοπία ζούμε ένα θαύμα και με το νέο πρωθυπουργό έχουμε τη δυνατότητα να εκφραστούμε για ό,τι πιστεύουμε, κάτι για το οποίο παλαιότερα θα διωκόμεθα. Οι Αιθίοπες ηθοποιοί είτε συμμετέχουν σε παράσταση, είτε όχι, έχουν σταθερή αμοιβή. Παλαιότερα, όταν εκφραζόντουσαν ελεύθερα, εάν δεν ήσαν αρεστοί, έχαναν τη δουλειά τους». Ανέφερε, επίσης, μια όμορφη ιστορία για το πώς στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η Μελίνα Μερκούρη του έβγαλε με πυροσβεστικές διαδικασίες βίζα να έρθει στην Ελλάδα –οι δύο τους είχαν αμοιβαία εκτίμηση ως μέλη του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας κ. Ντέστα Αστράς, συμπλήρωσε: «Εχουμε κάνει όλοι μας θυσίες για την εκπαίδευση και τη φιλοσοφία. Εχουμε σκοπό να συνεχίσουμε δυναμικά με ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον».

Τέλος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία κ. Νικόλαος Πατακιάς, περιέγραψε τη διαδρομή των δυόμισι ετών μέχρι να γίνει πραγματικότητα η μεταφορά της παράστασης στο Ηρώδειο. Και κατέληξε:«Σήμερα είμαστε εδώ, επιβεβαιώνοντας την πραγματοποίηση ενός ονείρου, που φέρνει πιο κοντά τους λαούς μας με την ευκαιρία των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος Αιθιοπίας».