Οι προτεραιότητες του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Ναυτιλίας

Ο τομέας της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί κατά τον κ. Κουβέλη μια από τις βασικές προτεραιότητές του και έχει αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για αύξηση στις θέσεις των διδασκόντων στις σχολές εμπορικού ναυτικού

Σχολές που σχετίζονται με τη Ναυτιλία αναμένεται να δημιουργηθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής όπως έκανε γνωστό την Τετάρτη το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης κατά τη συνάντηση γνωριμίας που είχε με διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες. Μάλιστα, λίγη ώρα πριν, συναντήθηκε με τον πρύτανη του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου για το θέμα που είναι εν γνώση και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ο πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ Καθηγητής Κώστας Μουτζούρης ο οποίος έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Ο τομέας της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί κατά τον κ. Κουβέλη μια από τις βασικές προτεραιότητές του και έχει αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για αύξηση στις θέσεις των διδασκόντων στις σχολές εμπορικού ναυτικού.

Για το Λιμενικό Σώμα σημείωσε πως επιτηρεί με επάρκεια τα θαλάσσια σύνορα της χώρας ενώ αναφερόμενος στις τοποθετήσεις αλιέων για τις «ναυμαχίες» με τούρκους συναδέλφους τους είπε πως η ένταση των περιστατικών δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται και πρόκειται ουσιαστικά για μεμονωμένα επεισόδια. Για τους αλιείς επανήλθε στη συνέχεια της κουβέντας που είχε με τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχολή αλιείας στη χώρα μας την ίδια στιγμή που υπάρχουν νέες ανάγκες και νέες υποχρεώσεις ως προς τη σχετική γνώση του αντικειμένου.

Επιπλέον ανέφερε ότι στόχος του είναι η καλύτερη οργάνωση στο Λιμενικό Σώμα και η άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίζονται. Ακόμη μίλησε για σχέδιο προμήθειας νέων σκαφών για το Λιμενικό Σώμα διαφόρων τύπων χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Για τα εργασιακά ζητήματα αφού διευκρίνισε πως το υπουργείο έχει θεσμική ουδετερότητα είπε ότι στόχος είναι να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε λιμάνια και θάλασσες γιατί έτσι αναβαθμίζεται η θέση και η δουλειά τους. Σημειώνεται πως πριν δύο ημέρες ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και όπως έχει πει σε συνεντεύξεις του «ενθαρρύνουμε την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να προχωρήσουν σε διάλογο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Μίλησε επιπροσθέτως και για την κατάσταση στα λιμάνια μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα για τη βελτίωση των υποδομών και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Όπως είπε ένα καλό λιμάνι είναι στοιχείο περαιτέρω ανάπτυξης μιας περιοχής. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης ενώ για το master plan του ΟΛΠ είπε πως δεν είναι ολοκληρωμένο και υπάρχουν εκκρεμότητες. Για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών έκανε λόγο για την μέθοδο των υποπαραχωρήσεων.

Για το master plan του ΟΛΠ, τόνισε ότι αυτό που επιθυμεί η πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία και να αντιμετωπιστούν υπαρκτά προβλήματα που συγκροτούν διχογνωμίες, όχι στο πλαίσιο του υπουργείου, αλλά του επενδυτή με άλλους φορείς της περιοχής. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου οι επενδύσεις να προχωρήσουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Για τον ΟΛΘ ανέφερε ότι προχωρά ήδη η ενίσχυση του τεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού, η αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του λιμανιού ενώ πρόσθεσε ότι η διοίκηση έχει ήδη ανοίξει καινούργιους δρόμους συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή. Είπε ότι αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τους εργαζόμενους.

Για τις μετατάξεις των υπαλλήλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο αρμόδιο υπουργείο εκτιμώντας ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε και σε επικείμενες αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα (Ν.2932/2001) και για κίνητρα που θα δοθούν προκειμένου να γίνει αντικατάσταση ή κατασκευή πλοίων νέας τεχνολογίας καθώς στο Αιγαίο ακόμη κάνουν δρομολόγια γερασμένα πλοία ειδικά στις άγονες γραμμές.

Tέλος ο κ. Κουβέλης προανήγγειλε συνάντηση εντός των προσεχών ημερών με τον δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την πόλη.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk