Η Φώφη Γεννηματά δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε, την περασμένη εβδομάδα, το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung με θέμα το «μέλλον της Ευρώπης».  Επέλεξε να παρουσιάσει τις θέσεις της για τις Ευρωεκλογές και για την πορεία της ΕΕ, από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που πραγματοποιείται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Η ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι σχέσεις της εγχώριας με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας των δημοκρατών σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει στην Αθήνα, πόσο διαφορετικά διαβάζουν,  ειδικά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, οι σύντροφοι του στην Αθήνα. Ο κ. Μπούλμαν επιμένει στη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, δείχνοντας τη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα την οποία οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές επιθυμούν και επιδιώκουν.  Άκουσε, όμως, από τον «μετριοπαθή» Γιώργο Καμίνη να του επισημαίνει ότι οι κυβερνητικές μέρες και τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η συμμαχία του με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, τον τοποθετούν εκτός του  προοδευτικού κάδρου.

«Να εγκαταλείψουμε την πολιτική της λιτότητας»

Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της αναμένεται να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, εστιάζοντας στην πρόκληση της αντιμετώπισης της ανόδου της ακροδεξιάς. Για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι αυτονόητο ένα μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων κατά του ακροδεξιού κινδύνου. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό, να υπάρξει μια σαφής διαχωριστική γραμμή των σοσιαλιστών και από την Ευρωπαϊκή Δεξιά και κυρίως από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι πολιτικές λιτότητας, στις οποίες συναίνεσαν και εφάρμοσαν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, είναι που οδήγησαν σε αυτή την άνοδο των δυνάμεων του μίσους και του διχασμού.  Η κυρία Γεννηματά αναμένεται να τονίσει ότι το πρώτο πράγμα που οφείλουν να κάνουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας.

«Προοδευτικές πολιτικές, όχι αριστερά προσωπεία»

Η κυρία Γεννηματά δεν υποβαθμίζει τη σημασία που έχει η συνεργασία των σοσιαλδημοκρατών με τους όμορους πολιτικούς χώρους και ειδικά τις δυνάμεις της Αριστεράς. Θα τονίσει όμως ότι «δεν χρειαζόμαστε αριστερά προσωπεία αλλά προοδευτικές πολιτικές.» Αυτές θα προσπαθήσει να περιγράψει εστιάζοντας σε ζητήματα όπως η κοινωνική Ευρώπη, η αντιμετώπιση του προσφυγικού, η κοινή αμυντική πολιτική.

Αναφορά θα κάνει και στην κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη να αναθεωρηθεί η συμφωνία που προβλέπει πλεονάσματα ύψους 3,5% τα επόμενα χρόνια, τα οποία εγκλωβίζουν τη χώρα σε πολιτικές λιτότητας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συζήτηση που, αναμένεται να ακολουθήσει και κατά την οποία θεωρείται πολύ πιθανό η κυρία Γεννηματά να δεχθεί ερωτήσεις για στη στάση της στο ζήτημα των Σκοπίων και για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τα Σκόπια θα επαναλάβει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Για τον Αλέξη Τσίπρα θα επαναλάβει ότι άλλο πρόσωπο δείχνει στην Ευρώπη και άλλο στην Ελλάδα. Και ότι μπορεί να μιλά στην Ευρώπη για μέτωπο κατά της ακροδεξιάς αλλά στην Ελλάδα συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται  οι Γιώργος Καμίνης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ την κυρία Γεννηματά συνοδεύουν οι Συλβάνα Ράπτη, Μανώλης Χριστοδουλάκης,  Σπύρος Καρανικόλας,.

Την ομιλία της θα παρακολουθήσουν και οι ευρωβουλευτές, Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης.