Προς αναστολή της περικοπής των συντάξεων χηρείας για τους δικαιούχους κάτω των 55 λόγω ανεργίας

Δηλαδή, θα συζητηθεί η αναστολή του μέτρου έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο

Το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων χηρείας για όσους τις/τους δικαιούχους που δεν πληρούν το ηλικιακό όριο των 55 ετών, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι θα υπάρξει διόρθωση του μέτρου της διακοπής καταβολής των συντάξεων χηρείας.
Συγκεκριμένα το 2019 θα μελετηθεί η αναβολή του μέτρου εξαιτίας της ανεργίας που παραμένει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να παγιδεύεται αυτή η ευάλωτη κατηγορία σε οικονομική ένδεια, χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη.

Δηλαδή, θα συζητηθεί η αναστολή του μέτρου έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πετρόπουλος, έως και τον Αύγουστο του 2018 απονεμήθηκαν 67.000 συντάξεις χηρείας με το νέο σύστημα, ενώ εκκρεμούν 21.000 αιτήσεις.

«Μπορούμε να δούμε από την έναρξη του νέου έτους τη μετάθεση της χρονικής έναρξης κάποιων διατάξεων που αφορούν στην περικοπή της σύνταξης χηρείας για ηλικίες 52 – 55 ετών. Να αναβληθεί το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την ανεργία που υπάρχει στη χώρα. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο. Θα το κάνουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπενθυμίζεται πως το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, οι οποίοι την στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών δικαιώθηκαν την σύνταξη δια βίου. Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν την σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον. Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν την στιγμή του θανάτου 52-55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά – σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιώθηκαν την σύνταξη χηρείας για μια 3ετία.

Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 την στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Κι αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν την σύνταξη δια βίου όταν γίνουν 67.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk