Ποιες είναι οι πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε σε τι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή. Στα τρόφιμα; Στα ξενοδοχεία; Στη ψυχαγωγία; Στον ρουχισμό; Στη στέγαση; Οχι βεβαίως άλλες χώρες έχουν τα πρωτεία σ΄αυτά. Η Ελλάδα έχει τα πρωτεία σε κάτι που δεν… παράγει. Στις τηλεπικοινωνίες (λόγω υψηλής φορολογίας).

Τα επίπεδα τιμών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ωστόσο γενικότερα οι πιο υψηλές τιμές παρατηρούνται στη Δανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, η Δανία και το Λουξεμβούργο είχαν τα υψηλότερα επίπεδα τιμών το 2017 (41% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (+35%), την Ιρλανδία (+28%), τη Φινλανδία (+23%) και το Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (56% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ), τη Ρουμανία (-52%), την Πολωνία (-47%), την Ουγγαρία (-42%) και τη Λιθουανία (-40%).

Η Δανία ήταν το πιο ακριβό κράτος μέλος το 2017 για «εστιατόρια και ξενοδοχεία» (51% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ), «τρόφιμα» (50% πάνω), «αναψυχή και πολιτισμός» (48% πάνω).

Το Λουξεμβούργο είναι το πιο ακριβό κράτος μέλος για τη «στέγαση, το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο» (63% πάνω), η Ελλάδα για «επικοινωνίες» (54% πάνω) και η Σουηδία για «ρούχα και υποδήματα» (34% πάνω).