Το ενδεχόμενο ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος να πέθανε από εγκεφαλικό ή πνευμονικό οίδημα από το σοκ των πληγμάτων που δέχθηκε από δύο ήδη συλληφθέντες καταστηματάρχες, με παράλληλη πιθανή χρήση ναρκωτικών εξετάζουν σοβαρά, οι ιατροδικαστές αλλά και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ  προκειμένου έτσι να διαλευκάνουν πλήρως το δραματικό περιστατικό που σημειώθηκε πριν από τρείς ημέρες σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό ύστερα από την ιατροδικαστική εξέταση όπου δεν ανιχνεύτηκαν οι αιτίες θανάτου (θανατηφόρα κτυπήματα, καρδιακή ανακοπή κλπ) του 33χρονου θύματος,  κι εν αναμονή των τοξικολογικών εξετάσεων.

Μάλιστα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν ομοιότητες -ως προς τις αιτίες- του θανάτου του άτυχου νεαρού με εκείνες ενός 47χρονου που έπεσε νεκρός εντός του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας, στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. Ο 47χρονος από την περιοχή της Λακωνίας διέμενε σε ξενοδοχείο της οδού Βερανζέρου όπου κλήθηκαν – στις 5 το πρωί- αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης γιατί φέρεται να είχε προκαλέσει εκτεταμένο επεισόδιο και να προκαλούσε ζημιές. Επιπλέον φερόταν , σύμφωνα με μαρτυρίες, να είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Ο άτυχος άνθρωπος ξεψύχησε λίγη ώρα αφότου μεταφέρθηκε, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς, στο ΑΤ. Ομονοίας.

Επιπλέον ιατροί και αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα αίτια του θανάτου του 33χρονου να μην ανιχνευθούν με σαφήνεια ποτέ. Όπως επισημαίνουν «υπάρχουν δεκάδες θάνατοι που οφείλονται σε δευτερογενείς παθήσεις -όπως το πνευμονικό οίδημα- ίσως από την χρήση ναρκωτικών όπου οι σχετικές γνωματεύσεις είναι ασαφείς σχετικά με τα ακριβή αίτια. Όμως είναι πρώιμο να εξαχθούν σχετικά συμπεράσματα για την περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου».

Στις απολογίες τους ο κοσμηματοπώλης και ένας 55χρονος ιδιοκτήτης γειτονικού καταστήματος που φαίνεται σε βίντεο να κτυπούν τον 33χρονο, υποστήριξαν ότι «το κοσμηματοπωλείο είχε γίνει στόχος ληστών άλλες δύο φορές και ο μοναδικός στόχος τους ήταν να αφοπλίσουν τον Ζακ Κωστόπουλο που είχε εισβάλει σε αυτό με το μαχαίρι». Όμως η ΕΛ.ΑΣ ανέμενε το πόρισμα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για να διαπιστωθεί αν το μαχαίρι έφερε τ αποτυπώματα του 33χρονου. Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ διερεύνησε δηλώσεις άλλων προσώπων ότι «ο 33χρονος δεν πήγε να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο αλλά κατέφυγε εκεί για να προστατευθεί, ύστερα από επεισόδιο που προκλήθηκε σε γειτονικό κατάστημα». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσαν, όπως σημειώνουν, ότι κανένα σχετικό συμβάν δεν υπήρξε.

Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι ο 33χρονος είχε λευκό ποινικό μητρώο, δεν είχε θεαθεί στην περιοχή και αναζητείται που βρισκόταν πριν το αιματηρό περιστατικό.