Μια δικογραφία που σχηματίσθηκε τον Μάιο του 2018 από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ για επεισόδια έξω από συμβολαιογραφεία αλλά και μία εντολή –στις αρχές Σεπτεμβρίου- της αρμόδιας δικαστικής λειτουργού, είναι αυτά που θα οδηγήσουν την Τετάρτη το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Παναγιώτη Λαφαζάνη στο κτίριο της ΓΑΔΑ για να απολογηθεί για την υπόθεση. Έχει ήδη προαναγγελθεί ότι θα υπάρξει εκδήλωση διαμαρτυρίας την ώρα της παροχής εξηγήσεων από το στέλεχος της ΛΑΕ.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Αστυνομίας –σχετικό δημοσίευμα των «Νέων» στις 29 Μαίου 2018–  καταγράφονται στοιχεία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2018 έξω από τρία συμβολαιογραφικά γραφεία (σσ.: σε ένα από αυτά υπήρξαν δύο έφοδοι των διαμαρτυρομένων) που συμμετείχαν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τις Αρχές Ασφαλείας, από τα επεισόδια τραυματίσθηκαν συνολικά επτά αστυνομικοί, ενώ τρεις πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της χρήσης χημικών.

Σε ένα από αυτά τα περιστατικά που αφορά κινήσεις διαμαρτυρίας, στις 21 Μαρτίου 2018, έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Σκουφά, αναφέρεται ότι οι διαμαρτυρόμενοι «κτυπούσαν με κλωτσιές και γροθιές τους αστυνομικούς και τους έριξαν πέτρες κι αβγά ενώ οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα».

Στη δικογραφία υπάρχει επίκληση των βίντεο της Αστυνομίας που ελήφθησαν από τον χώρο των συγκρούσεων. Σε μία τακτική που εφαρμόζεται ολοένα και συχνότερα, σε περίπτωση επεισοδίων.

Στα βίντεο οι διωκτικές αρχές «αναγνωρίζουν» τρεις από τους κατηγορουμένους «να απωθούν τους αστυνομικούς σπρώχνοντας τις ασπίδες τους, ενώ ένας άλλος διαμαρτυρόμενος ηλικίας 67 ετών εμφανίζεται να ξεφουσκώνει το οπίσθιο αριστερό ελαστικό του υπηρεσιακού λεωφορείου με σκοπό να καταστήσει ανέφικτη τη χρήση του. Επιπλέον ο ίδιος κατηγορούμενος επιφέρει κτυπήματα με κράνος μοτοσικλετιστή στο αμάξωμα του λεωφορείου». Στο ίδιο σημείο του δικαστικού εγγράφου καταλογίζουν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη επικόλληση αυτοκόλλητων, ενώ για το στέλεχος της ΛΑΕ μνημονεύεται ότι μόλις είδε τους αστυνομικούς «αναφώνησε δεν μας επιτρέπουν την είσοδο αλλά εμείς θα μπούμε».

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αποδίδεται σε ορισμένους διαδηλωτές ότι κτύπησαν αστυνομικούς αλλά και ότι προσπάθησαν να τους αποσπάσουν από τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Όπως σημειώνεται «ένας εξ αυτών επιφέρει χτύπημα στο εμπρόσθιο τμήμα του κράνους αστυνομικού στην περιοχή του προσώπου. Επίσης στο 32.05 στιγμιότυπο του βίντεο εξακολουθεί να απωθεί βιαίως τους αστυνομικούς πάνω στις ασπίδες τους και σε άλλο στιγμιότυπο αργότερα όπου πραγματοποιείται μαζική επίθεση και από το λοιπό πλήθος των συγκεντρωμένων κτυπά με τα χέρια του έναν αστυνομικό και στη συνέχεια τον τραβά με σκοπό να τον αποσπάσει από τη διμοιρία». Σε έναν από τους κατηγορουμένους αποδίδεται προσπάθεια ξεφουσκώματος ελαστικού κλούβας των ΜΑΤ. Αναφέρεται, τέλος, ότι στα έγγραφα της Αστυνομίας αποκαλυπτόταν ότι υπήρχαν σε εξέλιξη άλλες δύο τουλάχιστον έρευνες της Κρατικής Ασφάλειας για επεισόδια που έχουν σημειωθεί στο Ειρηνοδικείο και πάλι για το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων.