Πέντε πορίσματα της ΕΛ.ΑΣ , της Πυροσβεστικής αλλά και πραγματογνωμόνων, εντάσσονται στον φάκελο που σχηματίζουν οι δικαστικές αρχές για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι με τους 99 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

Για ορισμένα όμως εξ αυτών ήδη διατυπώνονται ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα ή την «αντικειμενικότητα» ορισμένων από τα στοιχεία που περιέχουν. Κι όλα αυτά με το δεδομένο ότι η δικαστική έρευνα αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά λόγω ενός …6ου πορίσματος, αυτό της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κυρίας Μαρία Παπασπύρου, που αφορά στις διοικητικές ευθύνες στον πύρινο όλεθρο. Και η οποία ξεκίνησε τις έρευνές της προ μερικών ημερών και με άγνωστο χρονικό ορίζοντα…

Αθέμιτες παρεμβάσεις στο Μάτι καταγγέλλει η ΝΔ 

Ωστόσο για τα υπόλοιπα πορίσματα της δικαστικής έρευνας διαπιστώνονται τα εξής:

– Το πρώτο εξ αυτών παραδόθηκε προ 15 περίπου ημερών από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και στο οποίο υπάρχει μία πλήρης ανάλυση όλων των φάσεων της φονικής πυρκαγιάς: από το σημείο έναρξής της έξω από σπίτι 65χρονου στο Νταού Πεντέλης μέχρι και στην κατάληξή της σε απόκρημνες περιοχές του Ματιού. Ο φάκελος αυτός περιέχει περίπου 20 καταθέσεις όπως και ειδική μελέτη γεωπόνου προκειμένου να διερευνηθεί αν η φονική πυρκαγιά ξεκίνησε από κλαδιά που έκαιγε έξω από το κτήμα του ο 65χρονος πρώην ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρονικών. Ακόμη στο ίδιο πόρισμα υπάρχουν αυτοψίες από τουλάχιστον 10 σημεία που βρέθηκαν νεκρά άτομα στην διάρκεια της πύρινης λαίλαπας. Ανάμεσα σε αυτά και το παραλιακό οικόπεδο στο οποίο έχασαν την ζωή τους 26 άτομα . Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχετικό φάκελο περιέχεται και μαρτυρία μιας γυναίκας που περιγράφει με δραματικό τρόπο πως βρήκαν φρικτό θάνατο οι άτυχοι άνθρωποι αλλά και πως είχε διασωθεί μία άλλη ομάδα ανθρώπων που πέρασε λίγο νωρίτερα από το ίδιο σημείο. Ακόμη στον ίδιο φάκελο προσδιορίζονται στοιχεία για τον μοιραίο εγκλωβισμό πολιτών σε άλλα σημεία, οι νεκροψίες των θυμάτων, κινήσεις πυροσβεστών για να διασωθούν πολίτες, για λάθη που έγιναν από λιμενικούς στην προσπάθεια υποβοήθησης των πυρόπληκτων κλπ. Πρόκειται για ένα πόρισμα όπου καταγράφονται και οι ευθύνες ιδιωτών -σε θέματα πολεοδομίας κλπ- που οδήγησαν στην παγίδευση άτυχων ανθρώπων που προσπαθούσαν να γλυτώσουν.

– Το δεύτερο εξ αυτών παραδόθηκε την Δευτέρα το πρωί και έχει συνταχθεί από αξιωματικό της Πυροσβεστικής (επιπυραγό) σε περιφερειακή υπηρεσία της Αττικής, που είχε διορισθεί από τις δικαστικές αρχές ως πραγματογνώμονας για την πυρκαγιά στο Μάτι αλλά και σε αυτή της Κινέττας. Στο πόρισμά του ο αξιωματικός καταγράφει τα αίτια αλλά και τις κινήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων. Εχοντας συγκεντρώσει στοιχεία από τις σχετικές καταγραφές της Πυροσβεστικής, αναλύσεις κλπ. Ομως άλλοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν εκ προοιμίων την πληρότητα αυτού του πορίσματος γιατί, όπως αναφερουν «ο εν λόγω αξιωματικός καλείται να κρίνει ανωτέρους του στην Πυροσβεστική και υπάρχει πιθανών φόβος των συνεπειών που μπορεί ν αντιμετωπίσει μελλοντικά». Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες αναφορές στη διάρκεια της έρευνάς του, του είχαν ανατεθεί καθήκοντα …βάρδιας στην πυροσβεστική υπηρεσία, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία των ερευνητών της υπόθεσης.

– Δύο πορίσματα παραδίδονται σε διαφορετικές φάσεις από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και από το Εργαστήριο Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ που ανέλαβαν να εξετάσουν τις ψηφιακές καταγραφές του επιχειρησιακού κέντρου της Πυροσβεστικής και το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της κίνησης των οχημάτων(GPS). Με παράλληλο έλεγχο για τυχόν ίχνη αλλοιώσεων.

– Τέλος, ένας πέμπτος φάκελος έχει παραδοθεί και από την ΕΛ.ΑΣ που περιγράφει τις καταγραφές από τα επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ και της λεωφόρου Κατεχάκη. Ακόμη σε αυτόν τον φάκελο περιέχονται οι καταθέσεις -στα πλαίσια εσωτερικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ- περισσοτέρων από 20 αστυνομικών που συμμετείχαν στις προσπάθειες υποβοήθησης πυρόπληκτων σε Βουτζά και Μάτι. Επιπλέον η ΕΛ.ΑΣ διαθέτει τουλάχιστον 80 μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από την Ασφάλεια Ζωής τα επόμενα 24ωρα μετά την καταστροφή στην φάση αναζήτησης αγνοουμένων, ταυτοποίησης θυμάτων κλπ.

Αναλύσεις ενεργειών έχουν παραδοθεί και από την Περιφέρεια Ατικής, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τους Δήμους.