Γκουτέρες: Σημείο αναφοράς μεταξύ Ελλάδας – πΓΔΜ η Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφορά του γγ του ΟΗΕ στην ομιλία του κατά την έναρξη της ΓΣ του Οργανισμού

Αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ περιείχε η ομιλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία λαμβάνουν μέρος 84 αρχηγοί κρατών και 44 αρχηγοί κυβερνήσεων.

«Η Ελλάδα και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκαναν σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών τους» ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, περιγράφοντας ωστόσο με μελανά χρώματα τις διεθνείς εξελίξεις.

Όπως σημείωσε, «η παγκόσμια τάξη είναι όλο και πιο χαοτική. Οι σχέσεις εξουσίας είναι λιγότερο ξεκάθαρες. Οι καθολικές αξίες υποβαθμίζονται. Οι δημοκρατικές αρχές βρίσκονται υπό πολιορκία. Το κράτος δικαίου υπονομεύεται. Η ατιμωρησία αυξάνει, καθώς οι ηγέτες και τα κράτη φτάνουν στα άκρα στο εσωτερικό τους και στη διεθνή σκηνή».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο κόσμος μας υποφέρει από μια κακή περίπτωση «διαταραχής ελλείψεως εμπιστοσύνης», με τους ανθρώπους να αισθάνονται ταραγμένοι και ανασφαλείς.

Πρόσθεσε δε, ότι η πόλωση είναι σε άνοδο και ο λαϊκισμός παρελαύνει, ενώ η συνεργασία μεταξύ των χωρών έχει καταστεί δυσκολότερη.

Φέρνοντας ως παράδειγμα της Ευρώπη του μεσοπολέμου, είπε πως χωρίς ισχυρά πολυμερή πλαίσια συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επίλυσης προβλημάτων, το αποτέλεσμα ήταν ένας σοβαρός παγκόσμιος πόλεμος.

«Σήμερα, με μετατοπίσεις του ισοζυγίου δυνάμεων, ο κίνδυνος αντιπαράθεσης μπορεί να αυξηθεί» προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας στην ανάλυσή του την εκτίμηση του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

«Ο Θουκυδίδης είπε: «Ήταν η άνοδος της Αθήνας και ο φόβος που ενσταλάχτηκε στη Σπάρτη που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο». Αυτό είναι που ο πολιτικός επιστήμονας Graham Allison ονομάζει την «παγίδα του Θουκυδίδη». Αλλά στο βιβλίο του «Προορισμένο για τον πόλεμο», όπου επανεξετάζει πολλά παραδείγματα αντιπαλότητας στο παρελθόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση δεν είναι ποτέ αναπόφευκτη. Πράγματι, με την ηγεσία που δεσμεύεται στη στρατηγική συνεργασία και τη διαχείριση ανταγωνιστικών συμφερόντων, μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο και να κατευθύνουμε τον κόσμο σε μια ασφαλέστερη πορεία».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκλεισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας τα λόγια του Κόφι Ανάν, πως «μοιραζόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο. Μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο αν το αντιμετωπίσουμε μαζί. Κι αυτός, φίλοι μου, είναι ο λόγος που έχουμε τα Ηνωμένα Έθνη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk