Ευρωβουλευτές στην Μογκερίνι ενάντια στη μονομερή ανασύνταξη των συνόρων της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ

Επιστολή 27 ευρωβουλευτών από 4 πολιτικές ομάδες – Συνυπογράφει ο Δημ. Παπαδημούλης.

Επιστολή 27 ευρωβουλευτών από 4 πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Σοσιαλιστές, πράσινοι, Φιλελεύθεροι) προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΦεντερίκαΜογκερίνι, συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην οποία εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες «για τις ολοένα και πιο σοβαρές και κρίσιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και για τις σοβαρές απειλές για τη λύση των δύο κρατών που θέτουν τα σημερινά σχέδια για την ανασύνταξη των ορίων της Ιερουσαλήμ».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τηνΎπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε.να αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες για να εμποδίσει «την προώθηση μονομερών σχεδίων από μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης». «Καλούμε την

Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις σεβασμού, προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού πληθυσμού και να ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τις ακόλουθες συστάσεις», συμπληρώνουν.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή των ευρωβουλευτών:

Προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Κα ΦεντερίκαΜογκερίνι,  Βρυξέλλες, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Αγαπητή Ύπατη Εκπρόσωπε,

Εμείς, οι υπογράφοντες βουλευτές, εκφράζουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις ολοένα και πιο σοβαρές και κρίσιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και για τις σοβαρές απειλές για τη λύση των δύο κρατών που θέτουν τα σημερινά σχέδια για την ανασύνταξη των ορίων της Ιερουσαλήμ. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν ταχεία και ουσιαστική δράση για να ενθαρρύνουν την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει αυτά τα σχέδια, τα οποία πρόσφατα προωθήθηκαν μέσω της Knesset και άλλων δημόσιων πολιτικών χώρων.

Η έκκλησή μας για δράση γίνεται λόγω της προώθησης μονομερών σχεδίων από μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, ένα εκ των οποίων ψηφίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου. Τα σχέδια για την τεχνητή επίτευξη της δημογραφικής ισορροπίας της πόλης, αν εφαρμοστούν, θα έχουν βαθιές συνέπειες για τους Παλαιστινίους που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν, για το συλλογικό δικαίωμα των Παλαιστινίων στην πόλη, και για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε μελλοντικής ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση της σύγκρουσης στην πόλη και την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση γενικότερα.

Ο κοινός στόχος τους δεν είναι παρά η de facto προσάρτηση των τριών οικιστικών συνασπισμών έξω από την πόλη (GushEtzion στα νότια, Ma’aleAdumim / E-1 ανατολικά και GivatZe’ev στα βόρεια) και η απόσπαση οκτώ παλαιστινιακών συνοικιών που βρίσκονται στα δημοτικά σύνορα αλλά απομονώθηκαν σε εγκαταλελειμμένους θύλακες αφού έμειναν στην άλλη

πλευρά του διαχωριστικού φράγματος (τέσσερις στην περιοχή του στρατοπέδου προσφύγων Shuafat και τέσσερις στην KufrAqab-Semiramis).

Εάν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, θα μπορούσαμε να αναμένουμε τη μεταφορά περίπου 120.000 Παλαιστινίων -το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Ανατολικής Ιερουσαλήμ- από την τοπική δικαιοδοσία της Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα, περίπου 140.000 έποικοι από τα παρακείμενα μπλοκ θα απορροφηθούν στην πόλη με σκοπό να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ισραηλινό μπλοκ και να περιθωριοποιήσουν περαιτέρω την ύπαρξη των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Ένας ευρέως αποδεκτός στόχος θα ήταν η ενθάρρυνση αυτών των εποίκων να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές για να αντισταθμίσουν την επιρροή των Παλαιστινίων, σε περίπτωση που θα επιλέξουν να ασκήσουν την ψήφο τους. Αυτές οι αλλαγές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή και θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για τη διαπραγμάτευση μιας λύσης δύο κρατών στην οποία η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα τόσο του ισραηλινού όσο και του παλαιστινιακού λαού.

Δεδομένου ότι τα πρόσφατα αυτά γεγονότα έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και οι προοπτικές μιας λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων -ιδίως υπό το βάρος της πρόσφατης μετακίνησης της πρεσβείας των ΗΠΑ, της ανεξέλεγκτης οικοδόμησης οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και της διατήρησης μεγάλων κοινωνικοοικονομικώνανισοτήτων μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ιερουσαλήμ- καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις σεβασμού, προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού πληθυσμού και να ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τις ακόλουθες συστάσεις:

1. Άμεση παύση όλων των σχεδίων μονομερούς ανασυγκρότησης των συνόρων της πόλης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σχεδίων για την de facto προσάρτηση των τριών μεγάλων οικισμών που βρίσκονται δίπλα στην πόλη ή τη μεταφορά παλαιστινιακών συνοικιών από την τοπική δικαιοδοσία.

2. Ουσιώδεις επενδύσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με ιδιαίτερη έμφαση στις γειτονιές πέρα από το φράγμα, σε υποδομές και υπηρεσίες που χρειάζονται επειγόντος όπως υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση και πλήρη προστασία του καθεστώτος μόνιμης κατοικίας των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.

3. Άμεση παύση του εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ισραηλινών συνοικιών / οικισμών που χτίστηκαν από το 1967 στη καρδιά των παλαιστινιακών συνοικιών και τη χρήση του Διαχωριστικού Φράγματος, της οδικής υποδομής, των εθνικών πάρκων και των τουριστικών χώρων για την περαιτέρω εδραίωση του ισραηλινού ελέγχου της πόλης.

4. Πλήρη παύση των κατεδαφίσεων των παλαιστινιακών σπιτιών και των εξώσεων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με ιδιαίτερη έμφαση στις γειτονιές πέρα από το φράγμα, οι οποίες βιώνουν μια ανοδική τάση στις κατεδαφίσεις και όπου οι κάτοικοι βρίσκονται υπό αυξημένο κίνδυνο έξωσης μέσα στην Παλιά Πόλη και γύρω από το συγκρότημα παλαιστινιακών συνοικιών – το επίκεντρο του Ισραηλινού ελέγχου της πόλης σε όλα τα μονομερή σχέδια.

5. Μεταρρύθμιση του συστήματος σχεδιασμού ώστε να επιτραπεί ο ολοκληρωμένος κοινοτικός προγραμματισμός και ανάπτυξη παλαιστινιακών συνοικιών, με έμφαση στην έγκριση λεπτομερών σχεδίων που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Με εκτίμηση,

Οι 27 ευρωβουλευτές που υπογράφουν την επιστολή:

ErnestUrtasun, Greens/EFA – Spain

PascalDurand, Greens/EFA – France

Ana Miranda, Greens/EFA – Spain

Keith Taylor, Greens/EFA – UK

Estefanía Torres Martínez, GUE/NGL – Spain

Tania Gonzalez Penas, GUE/NGL – Spain

Bodil Valero, Greens/EFA – Sweden

Molly Scott Cato, Greens/EFA – UK

Bart Staes, Greens/EFA – Belgium

Sergio Cofferati, S&D – Italy

MargreteAuken ,Greens/EFA – Denmark

Dimitrios Papadimoulis, GUE/NGL – Greece

Marisa Matias, GUE/NGL – Portugal

Ana Gomes, S&D – Portugal

Curzio Maltese, GUE/NGL – Italy

Paloma LopezBermejo, GUE/NGL – Spain

Miguel Urban Crespo, GUE/NGL – Spain

Xabier Benito Ziluaga, GUE/NGL – Spain

LinnéaEngström, Greens/EFA – Sweden

Jean Lambert, Greens/EFA – UK

NeoklisSylikiotis, GUE/NGL – Cyprus

Josep-Maria Terricabras, Greens/EFA – Spain

Tilly Metz, Greens/EFA – Luxembourg

Georgi Pirinski, S&D – Bulgaria

Ivo Vajgl, ALDE – Slovenia

Javier Nart, ALDE – Spain

AngelaVallina de la Noval, GUE/NGL – Spain

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk