Σε βελτιωμένο κλίμα συγκριτικά με τη συνάντηση του Ιουλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, διεξήχθη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτή τέθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Μάλιστα, ο τούρκος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναβάλουν στο τραπέζι μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση των σχέσεων των δυο χωρών είναι να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν σε εντατικοποίηση των επαφών τους προς αυτήν την κατεύθυνση και την εφαρμογή των σχετικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ενίσχυση διμερούς συνεργασίας

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, συμφωνήθηκε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας των αρχών των δύο χωρών για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας (αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εξάρθρωση δικτύων διακινητών).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς επί του θέματος.

Με τη σημερινή συνάντηση επανήλθε στο τραπέζι η θετική ατζέντα στον οικονομικό τομέα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, ζήτημα το οποίο «έχει μπει μπροστά», με στόχο να ενεργοποιηθεί η σύνδεση πριν από το καλοκαίρι. Επιπλέον, συζητήθηκε και η συνεργασία στον Τουρισμό και η επίλυση σχετικών θεμάτων.

Κυπριακό

Ως προς το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την υποστήριξη της στην επανεκκίνηση των δικοινοτικών συνομιλιών. Τόνισε ότι διαβουλεύσεις για την ασφάλεια πρέπει να επανεκκινήσουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως πρέπει να γίνει επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες τουρκικές θέσεις στο ζήτημα.

Τόσο από τον έλληνα πρωθυπουργό όσο και από τον τούρκο πρόεδρο τονίσθηκε η σημασία της επικείμενης συνάντησης που έχουν στη Νέα Υόρκη οι ΥΠΕΞ Ελλάδας – Βρετανία ς- Τουρκίας για θέματα Ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχόλης της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κων/πολη. Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Παρόντες οι ΥΠΕΞ

Στη διμερή συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο γγ του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο Θεόδωρος Πασσάς (διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ).

Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Οικονομίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο διευθυντής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουζί Ακάρ και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.