Γερμανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνούνται να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο πρόεδρο στην επίσημη δεξίωση προς τιμήν του. Μπιτζάν Τζιρ-Σαρά: «Προβληματικό όταν γερμανοί πολίτες βρίσκονται στην φυλακή».

Εβδομάδα ολοκλήρωσης των προετοιμασιών για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο έχει ξεκινήσει, μια επίσκεψη που γίνεται μετά από μακρύ διάστημα παγετώνων ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, η δεινή οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι διενέξεις της Άγκυρας με τη Ουάσιγκτον ενεργοποίησαν τα ανακλαστικά αυτοσυντήρησης του Τούρκου προέδρου και μπροστά στον φόβο να μείνει χωρίς συμμάχους έτεινε χείρα επανασυμφιλίωσης προς την ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία.

Όχι στο ίδιο τραπέζι

Αναχωρώντας χθες βράδυ προς την Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι προτεραιότητα του ταξιδιού του στο Βερολίνο είναι να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Για πολλούς Γερμανούς βουλευτές όμως οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές τις εντάσεις δεν έχουν εκλείψει, γι αυτό και αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό την επίσκεψη αυτή. Πολλοί δε εξ αυτών μάλιστα, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι παρά την πρόσκληση που έλαβαν από τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δεν πρόκειται να παραβρεθούν στην επίσημη δεξίωση στο ανάκτορο Μπελβί.

«Δεν αντιτίθεμαι στο διάλογο με την Τουρκία και δεν έχω σοβαρή αντίρρηση ως προς την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου», δηλώνει στην Deutsche Welle ο Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος των Φιλελευθέρων. «Ωστόσο θεωρώ προβληματικό ως γερμανός βουλευτής να δειπνώ στο ίδιο τραπέζι μαζί του, όταν την ίδια ώρα γερμανοί πολίτες βρίσκονται στη φυλακή, όταν η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χειροτερεύει συνεχώς. Έχω προσωπικό πρόβλημα με αυτό».

Δεν είναι όμως ο μόνος. Το ίδιο πρόβλημα έχουν κι άλλοι βουλευτές. Για παράδειγμα, στην επίσημη δεξίωση δήλωσαν ότι δεν θα παραβρεθούν ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ σημειώνοντας ότι με την παρουσία του δεν θα ήθελε να γίνει τμήμα της προπαγάνδας του Ερντογάν.

Έζντεμιρ: «Να αντέξει την κριτική μου»

Αρνητικά απάντησαν και οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Αναλέζε Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, οι επικεφαλής της Κ.Ο του ίδιου κόμματος Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρντ και Άντον Χοφράιτερ. Μια επίσημη δεξίωση δεν είναι τόπος ενός κατά τα άλλα απαραίτητου διαλόγου με την Τουρκία με τόσο πολύπλοκα θέματα, όπως η κατάσταση στη Συρία ή οι φυλακίσεις αντικαθεστωτικών, ήταν το επιχείρημα που προέβαλαν. Από το κόμμα «Η Αριστερά» δεν θα παραβρεθεί η πρόεδρος της Κ.Ο Σεβίμ Ντάγκντελεν και από την εθνολαϊκιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ο συμπρόεδρος του κόμματος και οι δύο συμπρόεδροι της Κ.Ο και ο διευθυντής.

Αντίθετα παρόν στη δεξίωση θα είναι ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ. Μιλώντας στην εφημερίδα Tagespiegel είπε ότι «ναι μεν ο Ερντογάν δεν αξίζει μια τέτοια δεξίωση… αλλά θα πρέπει να με δει και να αντέξει την κριτική μου για την αυταρχική του πολιτική». Ο Μπιτζάν Τζιρ- Σαράι θεωρεί την όλη επισημότητα υπερβολική. «Δεν είμαι κατά της επίσκεψης Ερντογάν, αλλά βρίσκω προβληματικές και υπερβολικές τις στρατιωτικές τιμές, το κόκκινο χαλί και την επίσημη δεξίωση».

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa / Ταχέρ Σιμοχαχάντι