Παραδόθηκε το – πέραν των 100 σελίδων – πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, πλην όμως η έρευνα αναμένεται να καθυστερήσει δραματικά. Και αυτό διότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με έγγραφη παραγγελία της, ζητεί να περιληφθεί στην ογκώδη δικογραφία και το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου.

Μια ανάσα πριν από την κλήση υπόπτων, η κίνηση Δημητρίου εκτιμάται ότι βάζει ισχυρό φρένο στην ταχύτητα της εισαγγελικής έρευνας, η οποία ξεκίνησε δυναμικά, λίγα 24ωρα μετά την πυρκαγιά και συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι, με εκατοντάδες καταθέσεις και αναρίθμητα δεδομένα μέχρι σήμερα. Η εντολή της κυρίας Παπασπύρου για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων δόθηκε σχετικά προσφάτως, στις 6 Σεπτεμβρίου. 

Η «ανάλογη» περίπτωση της Μάνδρας δεν αφήνει εξάλλου πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ταχείς ρυθμούς: το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκηση εκδόθηκε σχεδόν 8 μήνες μετά τις πλημμύρες.

Να σημειωθεί οτι με την αποχώρηση Ζαγοραίου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, τη σκυτάλη της προκαταρκτικής  παίρνουν οι εισαγγελείς Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος. 

Μείζονος σημασίας είναι ότι από τις πρώτες κιόλας ημέρες τις έρευνας ο κ. Ζαγοραίος είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι κλήθηκαν ήδη σε εξηγήσεις για ψευδή βεβαίωση που συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές αρχές. Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας οι αρχές είχαν προχωρήσει ακόμη και  σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού.