Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών σε Ζάκυνθο, Πύργο και Αττική

Στην εξάρθρωση σπείρας που δραστηριοποιούνταν σε ευρείας κλίμακας διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Ζακύνθου, του Πύργου και της Αττικής προχώρησαν αστυνομικοί

Στην εξάρθρωση σπείρας που δραστηριοποιούνταν σε ευρείας κλίμακας διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Ζακύνθου, του Πύργου και της Αττικής προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα το απόγευμα της Πέμπτης 20/09/2018 και καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής 21/09/2018, στο πλαίσιο ευρείας και συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στη Ζάκυνθο, στην Ηλεία, στην Πάτρα και στην Αττική συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα (13 υπήκοοι Αλβανίας και 10 ημεδαποί), ηλικίας από 22 έως 62 ετών, εκ των οποίων 22 μέλη του δικτύου (11 στη Ζάκυνθο, 7 στην Ηλεία, 3 στην Αθήνα και 1 στην Πάτρα), καθώς και ένας αυτόνομος διακινητής ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τα αρχηγικά μέλη, ενώ σχεδόν όλοι είχαν ξαναπασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για διακίνηση ναρκωτικών και ορισμένοι και για άλλα αδικήματα όπως ληστείες, απάτες, εκβιάσεις, τοκογλυφίες κ.α.

Μάλιστα το 2011 είχαν συλληφθεί και πάλι μέλη της σπείρας στη Ζάκυνθο για υποθέσεις ναρκωτικών, εκβιάσεις κ.α.

Επιπλέον ένας εκ των συλληφθέντων, είχε εμπλοκή σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε βάρος αστυνομικών, το οποίο είχε λάβει χώρα την 22/08/2018 στο νησί της Ζακύνθου και είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος σε φυλακή.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες στη Ζάκυνθο υπήρχε διαμάχη μεταξύ αντίπαλων συμμοριών. Οι συγκεκριμένοι δράστες που ανήκαν σε μια από τις συμμορίες πίστεψαν λανθασμένα πως οι αστυνομικοί ήταν μέλη της αντίπαλης συμμορίας και για αυτό πυροβόλησαν εναντίον τους. Ένας εξ αυτών που οδηγούσε δίκυκλο συνελήφθη λίγο αργότερα ενώ ο συνεπιβάτης του στην πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση στην οποία συνέδραμαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ζακύνθου, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών και ομάδα αστυνομικών της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Όπως έγινε γνωστό από την πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, προέκυψε πλήθος προανακριτικού υλικού και στοιχείων, που σχετίζονται με τη διαρκή δράση δομημένης εγκληματικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου – συνεργαζόμενων υποομάδων .

Τα μέλη της οργάνωσης ειδικευόταν στη διακίνηση (προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση, κατοχή, πώληση) ικανών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, στην περιοχή της Ζακύνθου, του Πύργου και της Αττικής.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi), τη δομή και τις διασυνδέσεις μεταξύ των μελών, προέκυψε ότι τα μέλη της δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

α) Διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή της Ζακύνθου:

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου που διέμεναν στη Ζάκυνθο προέβαιναν, σε καθημερινή βάση, στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, (κοκαΐνης, κάνναβης, ηρωίνης και ναρκωτικών χαπιών) σε μεγάλο αριθμό πελατών – χρηστών, κυρίως στο Λαγανά αλλά και στις λοιπές περιοχές και στην πόλη της Ζακύνθου. Η διακίνηση πραγματοποιούνταν σε προκαθορισμένα σημεία, τα οποία επιλεγόταν με κριτήριο τη δυσπρόσιτη προσέγγισή τους από τις Αρχές (στενάκια, χωματόδρομοι, αδιέξοδοι δρόμοι κ.λπ.) και τη συνεπαγόμενη δυσχερή επιτήρηση τους.

Όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρο Χρονόπουλο απώτερος σκοπός τους ήταν αφενός η μη στοχοποίηση και αφετέρου η αποφυγή της σύλληψης. Ταυτόχρονα, επιλέγονταν πολυσύχναστοι υπαίθριοι επαγγελματικοί χώροι στο κέντρο του Λαγανά, επιλογή που αποσκοπούσε στην εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, καθώς πλήθος τουριστών συνέρεε σε καθημερινή βάση στην περιοχή. Μάλιστα ένας εκ των μελών διατηρούσε το καλοκαίρι ανοικτό αθλητικό χώρο όπου μπορούσαν οι τουρίστες να εκτελούν πέναλτι για να διασκεδάζουν.

Ακόμη στις μεταξύ τους συνομιλίες οι διακινητές, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, χρησιμοποιούσαν κώδικές λέξεις για να περιγράφουν τα ναρκωτικά. Ενδεικτικά για την ηρωίνη και την κοκαΐνη: «σουβλάκια», «πίτα», «μπουκάλια κρασί», «χαρτί», «μοσχάρι», «αρνί», «παρτίδα» και για την κάνναβη: «10αρικο», «20αρικο», «30αρι», «40αρι», «λάχανο», «σκούρο».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε ορισμένες συνομιλίες, οι «παραγγελίες γινόταν «απροκάλυπτα» καθώς οι χρήστες ζητούσαν κατά περίπτωση: « lexotanil », « hipnosedon », «πρέζα», «μαύρο», «λευκό».

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης των ναρκωτικών η κοκαΐνη διακινούνταν σε ποσότητες του μισού ή ενός γραμμαρίου και η τιμή της κυμαινόταν από 60 έως 80 ευρώ το γραμμάριο ενώ η κάνναβη δεν υπολογιζόταν σε γραμμάρια, αλλά σε χρηματική αξία, ως εκ τούτου οι «πελάτες» προέβαιναν σε «παραγγελίες» των «10 ευρώ», «20 ευρώ» κ.λπ. Η ηρωίνη διακινούνταν αντί 10 ευρώ το γραμμάριο και τα ναρκωτικά χάπια από πέντε ευρώ και πάνω, ανάλογα με το είδος.

β) Διακίνηση ναρκωτικών στον Πύργο και την Αττική:

Ορισμένοι εκ των διακινητών με έδρα τη Ζάκυνθο διατηρούσαν «επαφές» με έτερα μέλη τόσο στον Πύργο Ηλείας, όσο και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διακινητές της Ζακύνθου μεσολαβούσαν προκειμένου τα μέλη με έδρα στον Πύργο να προμηθευτούν ποσότητες κοκαΐνης από τους προμηθευτές της Αττικής. Με αυτό τον τρόπο, η υποομάδα του Πύργου προμηθεύτηκε, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τουλάχιστον 150 γραμμάρια κοκαΐνης, αντί του ποσού των 50 ευρώ το γραμμάριο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ή και περισσότερα μέλη της υποομάδας μετέβαινε από τον Πύργο στην Αθήνα, κάνοντας χρήση υπεραστικών λεωφορείων και παραλάμβανε την ποσότητα της κοκαΐνης από τους εκεί διαμένοντες προμηθευτές. Στη συνέχεια, η ποσότητα μεταφέρονταν σε ελεγχόμενους από την οργάνωση χώρους στον Πύργο, όπου και διακινούνταν στην τοπική κοινωνία.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της υποομάδας του Πύργου, ήταν ότι τα μέλη της, αμέσως μετά την αποθήκευση της κοκαΐνης, προέβαιναν στη νόθευση αυτής, χρησιμοποιώντας διάφορες νοθευτικές ουσίες, όπως αμμωνία και σόδα. Η πρακτική αυτή ονομαζόταν «κατσαρόλα» ή «σαπουνάδα» και σκοπό είχε την αύξηση της ποσότητας και κατ’ επέκταση του προσδοκώμενου κέρδους από τη διακίνησή της. Το επόμενο στάδιο ήταν η διαίρεση της ποσότητας σε ισοβαρείς «δόσεις» μισού ή ενός γραμμαρίου και η κατανομή των «δόσεων» μεταξύ των μελών, προκειμένου να διακινηθούν.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν 25 έρευνες σε οικίες, «καβάτζες», λοιπούς χώρους και οχήματα, όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν: ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης, 20 δοχεία αναβολικών ουσιών, 1.800 αναβολικά χάπια, μπλοκάκια με σημειώσεις των διακινητών, σχετιζόμενες με την πώληση ναρκωτικών, τρία πιστόλια τύπου ρέπλικα, σουγιάδες, 13.000 ευρώ και 5.000 λεκ Αλβανίας, ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέτα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk