διαΝΕΟσις – World Values Survey: Ανασφαλείς και καχύποπτοι οι Έλληνες

Η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ, οργάνωσε και υποστήριξε τη συμμετοχή της χώρας μας για πρώτη φορά στη World Values Survey (WVS), μια παγκόσμια έρευνα αξιών που διεξάγεται από το 1981

Καχύποπτοι και ανασφαλείς αισθάνονται οι Έλληνες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις.

Η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ, οργάνωσε και υποστήριξε τη συμμετοχή της χώρας μας για πρώτη φορά στη World Values Survey (WVS), μια παγκόσμια έρευνα αξιών που διεξάγεται από το 1981, με σκοπό να παρακολουθεί την εξέλιξη και τον μετασχηματισμό των βασικών αξιών και στάσεων των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από το ελληνικό σκέλος της WVS απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με τους φόβους και τις ανησυχίες μας, τι σχέση μας με τους συμπολίτες μας, το ρόλο της θρησκείας και της πίστης στη ζωή μας και γενικότερα προκύπτει μια πολυεπίπεδη εικόνα για τις αξίες που θεωρούμε σημαντικές ως λαός.

Βάσει των ευρημάτων της μελέτης, οι Έλληνες εμπιστεύονται, σε ποσοστά άνω του 50% μόνο πέντε θεσμούς και αυτοί είναι τα πανεπιστήμια, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία, η εκκλησία και τα δικαστήρια και σε ποσοστό 90% διαφωνούν με την άποψη ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης».

Επίσης, ένας στους τρεις Έλληνες θεωρεί την πολιτική κάτι «σημαντικό για τη ζωή του» ενώ 4 στους 10 απαντούν πως «συχνά» ή «πάντοτε» πρέπει να χρηματίζουν τοπικούς αξιωματούχους και παρόχους υπηρεσιών για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Την ίδια στιγμή, το 63% των Ελλήνων θεωρεί πως «η κοινωνία μας πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά με μεταρρυθμίσεις» και το 1/3 θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται.

Αξιες μελέτης, που πρέπει να μας προβληματίσουν, είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα «ποιόν θα θέλατε για γείτονα» καθώς 1 στους 3 Έλληνες δηλώνει πως δεν θα ήθελε για γείτονες ομοφυλόφιλους, ενώ 1 στους 4 μετανάστες και 1 στους 5 άτομα διαφορετικής θρησκείας.

Πόσο ασφαλείς αισθάνονται σήμερα οι Ελληνες;

Βάσει των ευρημάτων της μελέτης, 1 στους 5 πολίτες ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου, 2 στους 5 για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και 1 στους 3  για το ενδεχόμενο «πολέμου που να αφορά τη χώρα του».

Επίσης, 1 στους 10 Έλληνες δηλώνει πως έχει πέσει θύμα ενός εγκλήματος κατά το τελευταίο έτος, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως στη γειτονιά στους συμβαίνουν «συχνά» ή «πολύ συχνά» ληστείες.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες δεν ανησυχούν μόνο για την κατάσταση στη χώρα αλλά και για το μέλλον των παιδιών τους. Το 29% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως δεν είναι «σε θέση να παρέχει στα παιδιά του καλή εκπαίδευση» και 6 στους 10 Έλληνες ηλικίας 30-49 ανησυχούν «μήπως χάσουν τη δουλειά τους» ή «μήπως δεν μπορούν να βρουν δουλειά», ενώ περίπου 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά» ευτυχισμένοι (83% είναι το ποσοστό στους νέους) και 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως έχουν «καλή» ή «πολύ καλή» υγεία (94% είναι το ποσοστό στους νέους).

Οσον αφορά τη στάση των Ελλήνων απέναντι στη θρησκεία, την πίστη, την εργασία και τη μετανάστευση, το 81,4% δηλώνει «θρησκευόμενοι», ενώ 21% των Ελλήνων υποστηρίζουν πως όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, «δίκιο» έχει πάντα η θρησκεία.

Ταυτόχρονα, οι μισοί εκτιμούν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας, το 64% θεωρεί πως η μετανάστευση «αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας», ενώ το 63,5% θεωρεί πως η μετανάστευση «αυξάνει την ανεργία».

Το 55% συμφωνεί με την άποψη ότι «η εργασία αποτελεί καθήκον απέναντι στην κοινωνία», ενώ 2 στους 5 συμφωνούν με την άποψη πως «όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν».

Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις «εάν θέλουμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα, με αυτά άλλων χωρών, θα πρέπει να περιμένουμε την επεξεργασία και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από αυτές, τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, από διαθέσιμα στοιχεία της περιόδου 2000 – 2010, παρατηρείται μια μετατόπιση των αξιών του λαού μας προς πιο παραδοσιακές, συντηρητικές αξίες».

Η WVS στην Ελλάδα διεξήχθη σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις από τη Metron Analysis. Tον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου και τη μεθοδολογική επιμέλεια είχε ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σωκράτης Κονιόρδος σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ κ. Νίκο Δεμερτζή.

Κοινωνία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk