Βενιζέλος: Tο πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το πρόβλημα της δημοκρατίας

Επικριτικός για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ

Tο πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το πρόβλημα της δημοκρατίας, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο επίσης και για εικόνα ανομίας κι όχι κανονικότητας στη χώρα, σχολιάζοντας τη συμπλοκή και το θάνατο 33χρονου που θεωρήθηκε ότι πήγε να ληστέψει ένα κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ «η ανομία δεν είναι η παρανομία, είναι η απουσία κάποιων εμφανών κανόνων που διέπουν την κοινωνική ζωή και βεβαίως υπάρχει μία αποδοχή της βίας, μία ανεκτικότητα απέναντι στη βία, η οποία έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια» και τόνισε ότι «τα χρόνια τα λεγόμενα της κρίσης, υπήρξε μία ροπή στην πολιτική βία και μία ανοχή στην κοινωνική βία. Αυτό το πληρώνουμε τώρα.

Έχουν αντιστραφεί ίσως οι όροι, κάποιοι άλλοι είναι τα συνήθη θύματα τώρα, αλλά ας θυμηθούμε πώς καλλιεργήθηκε αυτή η αντίληψη, πώς βασίστηκε στη δημαγωγία, στο λαϊκισμό, σε αυτή την εθνικολαϊκιστική υστερία η οποία κυριάρχησε, μαζί με την απλούστευση, τη συνωμοσιολογία, δηλαδή μαζί με όλα τα υλικά τα οποία στην πραγματικότητα υπονομεύουν την ικανότητα ενός λαού και μίας κοινωνίας να σκέφτεται με κάποιον στοιχειωδώς μακροπρόθεσμο τρόπο για το συμφέρον του, όχι για το συμφέρον των άλλων, για το συμφέρον των παιδιών μας και των εγγονιών μας».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση του περί αντισυνταγματικότητας από το 2001, των διατάξεων που αφορούν το αυτόφωρο στα αδικήματα Τύπου υποστηρίζοντας ότι «ένα έγκλημα είναι αυτόφωρο όταν είναι προφανές, όταν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τελείται έγκλημα. Εδώ είδατε ότι ο εισαγγελέας χθες είπε για τους δημοσιογράφους του “Φιλελεύθερου”, “δεν ξέρω εάν υπάρχει έγκλημα, θα κάνουμε μία προκαταρκτική εξέταση”. Άρα, πώς υπάρχει αυτόφωρο όταν δεν ξέρουμε εάν υπάρχει καν έγκλημα; Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση. Τώρα, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχει παραμείνει αυτό το άρθρο 242 παράγραφος 3, το οποίο είναι αντισυνταγματικό πια».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ ήταν έντονα επικριτικός για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι θα ήθελε να υπάρχει συμβιβαστική λύση με τη γειτονική χώρα εντός «της εθνικής γραμμής», όπως ανέφερε, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλησε συνεννόηση με την αντιπολίτευση για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα για τη γλώσσα, την ιθαγένεια της ΠΓΔΜ.

«Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο θέλησαν να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή την υπόθεση για να προκαλέσουν εσωτερικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΚΙΝΑΛ, να διασπάσουν την αντιπολίτευση, μικροκομματικά. Εάν σεβόντουσαν την αντιπολίτευση και την εθνική ενότητα θα είχαμε καταφέρει μία πλήρη συμφωνία χωρίς αυτά τα προβλήματα. Ας θυμηθούμε: έχει συμβάλει η αντιπολίτευση, η ελληνική, στη βελτίωση της συμφωνίας; Θυμηθείτε, εάν δεν αντιδρούσαμε -και αντέδρασα πρώτος- θα είχε δεχτεί ο κ. Τσίπρας τη “Δημοκρατία του Ίλιντεν”, που είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης. «Εάν επικρατήσει στο δημοψήφισμα και κάνει και αναθεώρηση του Συντάγματος η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και εδώ ο κ. Τσίπρας συνεχίσει τους τυχοδιωκτισμούς και πει ότι εμένα με ενδιαφέρει η μικροκομματική αντίληψη, με ενδιαφέρει να δω τι θα κάνω στο εσωτερικό, άρα δεν κυρώνω και περιμένω και το αφήνω στην επόμενη κυβέρνηση και στην επόμενη Βουλή, η οποία μπορεί να έχει πλειοψηφία με άλλη αντίληψη και άλλες θέσεις για το θέμα, αυτό πια είναι, όπως αντιλαμβάνεσθε, η κορύφωση του τυχοδιωκτισμού. Πρέπει να λυπηθούμε τη χώρα αυτή κάποια στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι «το βασικό ζήτημα που θα προσδιορίσει το χρόνο των εκλογών είναι η πορεία της οικονομίας και οι δημοσκοπήσεις -εν τέλει οι δημοσκοπήσεις, εν τέλει οι ροπές του εκλογικού σώματος, οι συσχετισμοί δυνάμεων, η προοπτική που βλέπει να έχει στην αντιπολίτευση πια ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι νομίζω ότι το ζήτημα της ήττας με βάση και το ισχύον εκλογικό σύστημα έχει κριθεί, ας το πούμε έτσι».

Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το πρόβλημα της δημοκρατίας. «Νομίζω ότι το κοινωνικό κλίμα διαμορφώνεται σε σχέση με το τι σημαίνει έξοδος από το μνημόνιο, που είναι βεβαίως μία εικονική έξοδος, γιατί έχουμε παραμείνει στο μνημόνιο κατά τα αρνητικά του που είναι η σκληρή εποπτεία και έχουμε φύγει κατά τα θετικά του που είναι η ύπαρξη ενός δανείου. Η στάση των αγορών, η οποία είναι μία ψυχρή, ενστικτώδης στάση -οι αγορές είναι πιο σκληρές από τους θεσμούς και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αυτά είναι που θα κρίνουν το χρόνο των εκλογών αλλά, ούτως ή άλλως, τρώμε εθνικό χρόνο τώρα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε μπει πάλι σε μία εκκρεμότητα η οποία είναι και προεκλογική εν ευρεία εννοία, είναι αντιπαραγωγική. Αυτή τη στιγμή, αντί να γίνει η πανστρατιά της ανάπτυξης, της ανάκαμψης, αντί να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων… Αν η Ελλάδα δεν έμπαινε το 2015 στη δευτερογενή κρίση και ήμασταν με τα δεδομένα του 2014 κι ακολουθούσαμε τη δυναμική του 2014, τώρα η Ελλάδα θα ήταν μία άλλη χώρα» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk