Τα αφιερώματα στους Ευρωπαίους σκηνοθέτες Χαϊμέ Ροσάλες (Ισπανία) και Νάνουκ Λέοπολντ (Ολλανδία) καθώς επίσης και το αφιέρωμα στους χιλιανούς εικαστικούς και σκηνοθέτες Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια δίνουν μια πρώτη γεύση από τον προγραμματισμό του προσεχούς φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εφέτος θα διεξαχθεί από την 1η ως και την 11η Νοεμβρίου.

Τα ονόματα ίσως να μην λένε πολλά σε θεατές που δεν είναι «σκληροπυρηνικοί» σινεφίλ. Όμως αυτή ακριβώς είναι η θέση του φεστιβάλ. «Συστήνουμε δημιουργούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή γράφουν ξανά τα όρια του διεθνούς σινεμά, ωστόσο παραμένουν σχετικά άγνωστοι στην Ελλάδα και στο Φεστιβάλ θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να τους ανακαλύψουμε» αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του.

Χάιμε Ροσάλες

Η παρατηρητικότητα του Χάιμε Ροσάλες είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των ταινιών του, στις οποίες παρότι διακρίνονται από εξάρσεις ξαφνικής βίας που τις διακρίνει βρίσκουμε ίχνη από το σινεμά του Ρομπέρ Μπρεσόν ή του Γιασουζίρο Οζου, καθώς επίσης και το στοιχείο της ξαφνικής βίας.

«Όλοι οι ήρωές του ζουν ανάμεσά μας, κι έτσι αφού ο Ροσάλες αφηγηθεί την ιστορία τους, ανεβαίνει ψηλά στις ταράτσες της πόλης και τους ήχους της που καλύπτουν τις μικρές, τρυφερές ή ζοφερές ανθρώπινες στιγμές» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το φεστιβάλ

Θα προβληθούν οι κάτωθι ταινίες του Ζαϊμέ Ροζάλες

Petra (2018): Ψυχολογικό θρίλερ με ηρωίδα μια γυναίκα που ύστερα από τον θάνατο της μητέρας της ψάχνει να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ.

Όμορφη νιότη (2014): Η ιστορία ενός ζευγαριού που αποκτά κόρη ενώ ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή γυρίζοντας πορνό. Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Dream and Silence (2012): Η τέλεια ζωή ενός ζευγαριού με δυο παιδιά διακόπτεται βίαια όταν ένα μοιραίο τροχαίο τους στερεί το ένα παιδί και μαζί τη μνήμη του πατέρα.

Bullet in the Head (2008): Χωρίς διάλογο ο σκηνοθέτης παρατηρεί από απόσταση έναν καθημερινό άνθρωπο. Τρώει, ψωνίζει, συναντιέται με φίλους και ξαφνικά σκοτώνει. Ένα σχόλιο του Ροσάλες με φόντο την εκρηκτική χώρα των Βάσκων.

La Soledad (2007) Μια τρομοκρατική ενέργεια που στερεί από μια χωρισμένη μητέρα το μοναχοπαίδι της στο

The Hours of the Day (2003). Το ντεμπούτο του Ροσάλες στην μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, είναι το πορτρέτο ενός βαριεστημένου ανθρώπου που μετατρέπεται σε κατά συρροή δολοφόνο.

Νάνουκ Λέοπολντ

«Θέλω οι ταινίες μου να είναι περισσότερο για το τι πιστεύει και τι νιώθει αυτός που τις βλέπει, παρά για το τι λέει ή τι κάνει κάποιος στην οθόνη», έχει πει η Ολλανδή σκηνοθέτρια Νάνουκ Λέοπολντ που συνηθίζει να προκαλεί ή και να ενοχλεί με τις ταινίες της. Γεννημένη το 1968 στο Ρότερνταμ, η Λέοπολντ είναι από τις πιο καταξιωμένες δημιουργούς στην Ολλανδία, με εντυπωσιακή διεθνή φεστιβαλική πορεία μέσα από έξι ταινίες.

Θα προβληθούν οι ταινίες:

Cobain (2017): Ένας έφηβος θα φτάσει στα άκρα αποφασισμένος να σώσει την έγκυο μητέρα του από τα ναρκωτικά και το πεζοδρόμιο.

It’s All So Quiet (2013): Ένας ερμητικά κλειστός άνδρας που έχει αφοσιωθεί στον κατάκοιτο πατέρα του σε μια ελεγεία για τη μοναξιά, την αγάπη που ασφυκτιά, την ευκαιρία για προσωπική ευτυχία.

Brownian Movement (2010): Η Σάντρα Χίλερ (Τόνι Έρντμαν) στο ρόλο μιας γιατρού που υποκύπτει σε ανομολόγητες επιθυμίες και απατά κατά συρροή τον σύζυγό της με τους ασθενείς της. Αρκεί μια νέα αρχή στην Ινδία για να σωθεί ο γάμος τους;

Wolfsbergen (2007): Μια δυσλειτουργική οικογένεια σε αλλεπάλληλες κρίσεις που φλερτάρουν εξίσου με το δράμα και τη μαύρη κωμωδία.

Guernsey (2005): Η αυτοκτονία μιας συναδέλφου συγκλονίζει υπαρξιακά μια φαινομενικά ευτυχισμένη νεαρή γυναίκα που αναθεωρεί καθολικά τη σχέση της με την οικογένειά της.

Iles flottantes (2001): Το γεμάτο φρεσκάδα ντεμπούτο της Λέοπολντ εστιάζει σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι με πρωταγωνίστριες τρεις κολλητές μπλεγμένες σε απιστίες και αμαρτίες, οι οποίες ψάχνουν τον έρωτα και τον εαυτό τους στην ηλικία των 30.

Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια

Τέλος, οι 38χρονοι χιλιανοί εικαστικοί και σκηνοθέτες Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια έχουν γυρίσει σκοτεινές, σουρεαλιστικές stop motion animation ταινίες τοι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ, μουσεία και γκαλερί (μεταξύ αυτών, η Μπιενάλε της Βενετίας και το Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, αλλά και το φεστιβάλ του Ρότερνταμ).

Στο εφετινό Φεστιβάλ Βερολίνου, παρουσίασαν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους, «The Wolf House». Η ταινία θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη μαζί με εννιά μικρού μήκους δημιουργίες τους: όλα δείγματα ενός πρωτοποριακού πειραματικού σινεμά που μας στοιχειώνει μπλέκοντας τα πιο όμορφα όνειρα με τους πιο δύστροπους εφιάλτες.

Οι σκηνοθέτες θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό.