Με την επιφύλαξη της Ολομέλειας του ΣτΕ για την έκδοση απόφασης, συζητήθηκαν σήμερα, Παρασκευή, οι πέντε αιτήσεις ακύρωσης αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Να σημειωθεί ότι με παρεμπίπτουσα απόφαση του δικαστηρίου, απερρίφθη, κατά πλειοψηφία (24 υπέρ, έναντι 6 κατά), στην αρχή της διαδικασίας, το αίτημα της  Ένωσης Αθέων και πέντε προσφευγόντων που ζητούσαν να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τη δικαστική αίθουσα. 

Με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ραντο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Παρασκευή  Μπραΐμη, η ακροαματική διαδικασία έγινε πεδίο ανάπτυξης αντίθετων νομικών απόψεων και αντίστοιχων παρεμβάσεων. 

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ένωση Αθέων, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 γονείς μαθητών.

Παρεμβάσεις υπέρ του μαθήματος των Θρησκευτικών και κατά των  σχετικών υπουργικών αποφάσεων, έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κρήτης και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός» για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης».

Η ακροαματική διαδικασία 

Τέθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας, σύμφωνα με την ΕΣΔΑ και το άρθρο 16 του Συντάγματος. 

Συζητήθηκαν αναλυτικότερα θέματα:

– παραβίασης  του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του διεθνούς σύμφωνου για  τα δικαιώματα του παιδιού,

– η μη πρόβλεψη απαλλαγής των μαθητών από τον Εκκλησιασμό,

– η δυνατότητα απαλλαγής με απλή δήλωση μαθητών από την πρωινή προσευχή χωρίς περαιτέρω αναφορά στους λόγους εξαίρεσης, καθώς και

– αν το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι ομολογιακό ή θρησκειολογικό.