Την ώρα που η κυβέρνηση ξεκίνησε με ρυθμούς «χελώνας» την αποσυμφόρηση της Μόριας με τους πρώτους 100 πρόσφυγες να μεταφέρονται σε μονάδα στη Βόλβη Θεσσαλονίκης, sos εκπέμπουν ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός και η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο hotspot, στο οποίο ζουν 9.000 άτομα αντί για 3.100 που ήταν ο αρχικός υπολογισμός, ανάγκασαν τον δήμαρχο Λέσβου να καταθέσει πριν ένα χρόνο μήνυση για την ανομία, την διακίνηση ναρκωτικών και τις υπόλοιπες παρανομίες.

Στο γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου αναφέρθηκε η κα Καλογήρου κάνοντας λόγο για 17.000 πρόσφυγες σε όλo τ0 Αιγαίο.

Γαληνός: Με 100 άτομα δεν μπορούμε να μιλάμε για αποσυμφόρηση

Ο δήμαρχος Λέσβου κ. Γαλήνος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του Alpha αναφέρθηκε στο θέμα της αποσυμφόρησης λέγοντας ότι δεν έχει ενημέρωση για την εξέλιξη της μεταφορά των προσφύγων στη Βόλβη αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αποσυμφόρηση όταν πρόκειται για 100 άτομα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν εκπλήσσεται με τα δεδομένα που έχουν βγει στη δημοσιότητα καθώς έχει καταθέσει εδώ και ένα χρόνο μήνυση για την κατάσταση στην Μόρια. «Εδώ και τέσσερα χρόνια βιώνει το νησί αυτές τις συνθήκες και ειδικά από πέρυσι είναι δραματικά τα πράγματα» τόνισε ο κ. Γαληνός και συνέχισε λέγοντας ότι εκτός από το Κέντρο Υποδοχής πρέπει να δούμε και τι συμβαίνει στα γύρω χωριά και στην πόλη της Μυτιλήνης.

«Αυτές οι καταστάσεις οπλίζουν με επιχειρήματα ανθρώπους που βρίσκονται άκρα» κατέληξε ο κ. Γαλήνος κάνοντας για ακόμη μια φορά έκκληση να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

Καλογήρου: Ο πρωθυπουργός δεν μας ακούει

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει και η περιφερειάρχης κα Καλογήρου όχι μόνο για τη Μόρια αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ίδια περισσότεροι από 17.000 μετανάστες ζουν σε όλα τα νησία του Αιγαίου, όταν οι υποδομές είναι για 7.500. «Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί από μόνο του να σηκώσει το βάρος» δήλωσε η κα Καλογήρου μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε η κυρία Καλογήρου, παραθέτοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, «όταν είχε έρθει ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συμβούλιο, μας έδωσε την υπόσχεση για αποσυμφόρηση».

«Δεν μας ακούει ο πρωθυπουργός», ανέφερε. «Αυτό που πρέπει να γίνει επειγόντως είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Εδώ χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα, όχι εξαγγελίες».

Υπόσχεση για απομάκρυνση 2.000 προσφύγων από τη Μόρια μέσα στο μήνα

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν φύγει από τη Μόρια 2.000 αιτούντες άσυλο, ενώ οι 100 που απομακρύνθηκαν σήμερα αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα. Προορισμός τους ο νέος καταυλισμός που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας περίπου 1200 ατόμων. Ανάλογες αναχωρήσεις έως και 400 ατόμων τη φορά, θα γίνονται όλη της επόμενη εβδομάδα με πλοία της γραμμής είτε προς Πειραιά είτε προς Καβάλα με προορισμό τη δομή της Βόλβης ή τη δομή του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλα 1000 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο προς μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσει στην περιφέρεια της Πρέβεζας.

Στόχος είναι οι μαζικές αυτές μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, μαζί με τις άλλες μετακινήσεις ατόμων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να οδηγήσουν σε καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον κυρίως καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και στον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που έχει δημιουργηθεί σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι οριακή και η μόνη λύση είναι η αποσυμφόρηση. Ωστόσο ανέφερε ότι οι ροές προσφύγων από την Τουρκία προς στην Ελλάδα εντείνουν συνεχώς το πρόβλημα.