ΣΕΒ: Οι 8 προτεραιότητες για την ανάκαμψη της βιομηχανίας

Συνάντηση Πιτσιόρλα με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ

Οκτώ προτεραιότητες για την ανάκαμψη της βιομηχανίας έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της Ελληνικής Παραγωγής και 19 περιφερειακών και κλαδικών βιομηχανικών συνδέσμων στον Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας κ.Στέργιο Πιτσιόρλα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε: «Σε μια παραγωγική συζήτηση, ενημέρωσα τον ΣΕΒ, την Ελληνική Παραγωγή και τους 19 περιφερειακούς και κλαδικούς συνδέσμους για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και όσες πρόκειται άμεσα να αναλάβουμε για το σύνολο σχεδόν των θεμάτων που ετέθησαν κατά τη συζήτηση. Διαπίστωσα ότι από όλους υπάρχει διάθεση συνεργασίας και συμβολής στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. Αυτό που μένει είναι να περάσουμε από τις συζητήσεις στην υλοποίηση συγκεκριμένων βημάτων».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η βιομηχανία-μεταποίηση δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα ανάκαμψης και η ταχύτερη βιομηχανική ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας. «Η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου βιομηχανίας στην Κυβέρνηση, πρόσθεσε, αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη και ικανοποιεί πάγιο αίτημα του ΣΕΒ και των υπόλοιπων παραγωγικών φορέων. Καλούμε την Πολιτεία να προωθήσει τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους στοχευμένες παρεμβάσεις για την απλοποίηση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντός του οποίου λειτουργεί η Ελληνική μεταποίηση. Πρόκειται για σημαντική πρόκληση που απαιτεί σημαντικό δι-υπουργικό συντονισμό από τον κ. Πιτσιόρλα. Ο ΣΕΒ, η Ελληνική Παραγωγή, οι περιφερειακοί και κλαδικοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι έχουμε κοινή αντίληψη και προτάσεις ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης στη συνεισφορά της βιομηχανίας στην οικονομία (περίπου 9% του ΑΕΠ έναντι 15% του μέσου ευρωπαϊκού όρου).»

Οι προτάσεις είναι:

1. Εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

2. Μείωση κόστους ενέργειας αλλά και ειδικών φόρων που πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης.

3. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων (συνδυασμός φόρων και εισφορών στους μισθωτούς καθώς και εταιρικούς φόρους).

4. Επενδυτικά κίνητρα που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στη μεταποίηση και τις προκλήσεις του Industry 4.0, ένα νέο πλαίσιο fast track με απλούστερες διαδικασίες και μικρότερο όριο ένταξης, προγράμματα ΕΣΠΑ ειδικά για τη μεταποίηση αλλά και για τις βιομηχανικές περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα από την κρίση.

5. Καλύτερη λειτουργία και εποπτεία αγοράς με ηλεκτρονικά μέσα και αυστηρότερους ελέγχους διακίνησης προϊόντων, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ποιότητας, αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου.

6. Ταχύτερη αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατάργηση της κατάταξης βάσει οχλήσεων, απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μετάπτωση στο καθεστώς «γνωστοποίησης λειτουργίας» και των δραστηριοτήτων κατηγορίας Α2.

7. Κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας – μεταποίησης σε τεχνικά επαγγέλματα, αναβάθμιση του θεσμού τα μαθητείας και πρακτικής άσκησης, σύγχρονες μορφές και δομές κατάρτισης (ειδικά στην περιφέρεια), νέα μεταπτυχιακά προγράμματα βιομηχανικής εξειδίκευσης.

8. Εμβάθυνση της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Στη συνάντηση από πλευράς περιφερειακών και κλαδικών συνδέσμων μετείχαν οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής & Πειραιώς, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου Και Δυτικής Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών Ελλάδος, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων, η Ένωση Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ζυμαρικών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Αρωμάτων & Καλλυντικών, o Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακυκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων, o Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, o Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, o Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, o Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, o Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk