Το Ιράν ζητά από τον ΟΗΕ να καταδικάσει τις απειλές του Ισραήλ και να ελέγξει το πυρηνικό του πρόγραμμα

«Τα μέλη του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αγνοούν αυτές τις απειλές και πρέπει να αναλάβουν σθεναρή δράση για να εξαλείψουν τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα»

Το Ιράν ζήτησε από τον ΟΗΕ να καταδικάσει τις απειλές του Ισραήλ εναντίον της Τεχεράνης και να θέσει υπό την εποπτεία του το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκμεταλλεύθηκε μια επίσκεψή του σε έναν μυστικό πυρηνικό αντιδραστήρα του Ισραήλ στα τέλη Αυγούστου για να προειδοποίησε τους γείτονες της χώρας του ότι διαθέτει τα μέσα να τους καταστρέψει, σε μια κεκαλυμμένη αναφορά στο φερόμενο πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Τα μέλη του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αγνοούν αυτές τις απειλές και πρέπει να αναλάβουν σθεναρή δράση για να εξαλείψουν τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα», μετέδωσε το Fars επικαλούμενο την επιστολή που έστειλε ο πρεσβευτήε του Ιράν στον ΟΗΕ Γολαμαλί Χοσρού στον γενικό γραμματέα του οργανισμού και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Χοσρού στην επιστολή του ζητεί από τον ΟΗΕ να αναγκάσει το Ισραήλ να επικυρώσει τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και να θέσει το πυρηνικό του πρόγραμμα υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει ατομική βόμβα, μια πολιτική «αμφιβολίας» η οποία θεωρεί ότι χαλιναγωγεί τα εχθρικά κράτη, ενώ παράλληλα αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις που μπορούν να προκαλέσουν περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών.

Το Ισραήλ πιέζει τις παγκόσμιες δυνάμεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς τη θεωρεί ανεπαρκή.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk