Εξώδικη διαμαρτυρία για το θέμα των μειώσεων των συντάξεων, επιδόθηκε στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, στον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, αλλά και στο σύνολο της  ιεραρχίας του υπουργείου, με την υπογραφή του συνταξιούχου στρατιωτικού Παναγιώτη Σταμάτη. 

Ο κ. Σταμάτης διαμαρτύρεται εντόνως για τη «μη νόμιμη» συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)  Λάμπρου Σέμπου και της προϊσταμένης της γενικής διεύθυνσης απονομής συντάξεως, Ιωάννας Γατή -Σπυροπούλου, αναφορικά με την μη ενημέρωση των συνταξιούχων ως προς τις επικείμενες μειώσεις, καθώς επίσης και για την παράνομη  -όπως τη χαρακτηρίζει- παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Επισημαίνει δε ότι «η συνέχιση είσπραξης της ειδικής ΕΑΣ από όλους τους συνταξιούχους στερείται αντικρίσματος, έχει ως αποτέλεσμα το μέτρο να αποκτά απροκάλυπτα φορολογικό περιεχόμενο και κατά τούτο θίγεται η προστατευόμενη εμπιστοσύνη των συνταξιούχων».

Παράλληλα, κάνει λόγο για κατάφωρη αδικία σε βάρος των συνταξιούχων, «που πέρα των αντισυνταγματικών περικοπών των συντάξεώς, δεν  επιτρέπουν στον συνταξιούχο, να διαβιώνει με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων), αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή», σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή νομολογία.

Ζητεί μάλιστα να δοθούν σχετικές οδηγίες, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση  για τις επικείμενες μειώσεις, καθώς επίσης και να σταματήσει άμεσα η παρακράτηση της ΕΑΣ και να επιστραφούν  αναδρομικά τα  παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Σταμάτης τονίζει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια για την αποκατάσταση της  υλικής και ηθικής βλάβης που  θα έχει υποστεί, ενώ θα αναζητήσει, μέσω των εισαγγελικών αρχών, τυχόν  ποινικές ευθύνες.

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με την κατηγορία ότι οι συντάξεις δεν καταβάλλονται σκοπίμως, ώστε η Κυβέρνηση να δημιουργεί υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.