Το «αύριο» για το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει σήμερα με την θεμελίωση του νέου τερματικού σταθμού. Έργο ορόσημο όχι μόνο για το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αλλά και για το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece, συνολικού ύψους 415  εκατ. ευρώ μέχρι το 2021, που ανεβαίνει πίστα. Η θεμελίωση του νέου terminal στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ανοίγει νέους ορίζοντες στη «ναυαρχίδα» από άποψη επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται σήμερα η Fraport Greece.

Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, που θα επεκτείνει κατά 30.988 τ.μ. τη δυναμικότητα του υφιστάμενου αεροδρομίου, δίνοντας διεθνή «αέρα» σε ένα αεροδρόμιο που το 2017 διακίνησε 6,24 εκατ. επιβάτες, αυξημένους κατά 8,9% σε σχέση με το 2016. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2018, στο «Μακεδονία» έχουν διακινηθεί 4,47 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 4,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Έργα σε εξέλιξη και στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

Το έργο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, καθώς η Fraport Greece κατέβαλε εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, αλλά και μια πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που μια εταιρεία αναλαμβάνει ταυτόχρονα 14 εν λειτουργία αεροδρόμια, στα οποία «απλώνει» ένα παράλληλο επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών.

Η 40ετής παραχώρηση των αεροδρομίων φέρνει στο προσκήνιο της ανάπτυξης την ελληνική περιφέρεια, καθώς τα 11 από τα 14 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής. Ετησίως, η παραχωρησιούχος εταιρεία καταβάλει \ τίμημα παραχώρησης, ύψους  22,9 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη στο ελληνικό δημόσιο. Μετά και την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης υποχρεούται να καταβάλλει και το 28,5% των λειτουργικών της κερδών (ΚΠΤΦΑ).

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα που εξελίσσεται ήδη και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, θα κατασκευαστούν 5 νέοι τερματικοί σταθμοί σε Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά, Κω, Μυτιλήνη και Κέρκυρα, θα γίνουν σημαντικές επεκτάσεις στους τερματικούς σταθμούς σε Σάμο, Μύκονο, Σαντορίνη, Άκτιο, Σκιάθο, καθώς και ολική εσωτερική αναδιαμόρφωση στα αεροδρόμια Χανίων, Ρόδου, Καβάλας και Ζακύνθου.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι εργασίες αναβάθμισης ανά αεροδρόμιο

SKG – Θεσσαλονίκη

Νέος Τερματικός Σταθμός. Επέκταση τερματικού σταθμού κατά 30.988 m2 και δημιουργία νέας πρόσβασης. Ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού- Ολοκληρώθηκε η αναδιάταξη της ροής των επιβατών (από ένα ενιαίο σημείο ασφαλείας παράλληλα με την αναδιάταξη καταστημάτων F & B και Dufry). Σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών.

KVA – Καβάλα

Επέκταση τερματικού σταθμού κατά 2.029 m2. Αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού- Εργασίες αποκατάστασης κτηρίου (βάψιμο προσόψεων, μόνωση οροφής). Εργασίες στα W.C υπό εξέλιξη. Επίσης, βρίσκεται υπό κατασκευή η εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών και η αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.  20% αύξηση των σταθμών Check-in (από 8 σε 10)

PVK – Άκτιο

Επέκταση κατά 2.381 m2 και ανακαίνιση τερματικού σταθμού. Η αποκατάσταση στους χώρους των WC βρίσκεται σε εξέλιξη. Εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος για τον έλεγχο των αποσκευών- Οι πρώτοι ιμάντες παραλαβής αποσκευών έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία. Μέχρι τα τέλη του 2019 θα έχουμε 75% αύξηση των σταθμών Check-in (από 8 σε 14), 60% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 5 σε 8) και διπλασιασμός των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 2 σε 4).

ZTH- Ζάκυνθος

Ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού. Το αναβαθμισμένο τμήμα των καταστημάτων Dufry είναι έτοιμο. Το σύστημα για τον έλεγχο και τη διαχείριση των αποσκευών έχει τεθεί σε λειτουργία. 33% αύξηση των σταθμών , τα check-in αυξήθηκαν από 15 σε 20 και έχουν τεθεί σε λειτουργία. Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών.

CHQ – Χανιά

Αναδιοργάνωση εσωτερικών χώρων αεροσταθμού και του χώρου αναχωρήσεων- εκτελούνται εργασίες επέκτασης στο πρώτο επίπεδο (στα gate lounges) και διαμορφώνονται τα εμπορικά σημεία. Ακόμη θα υλοποιηθούν αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών.

CFU- Κέρκυρα

Νέος Τερματικός Σταθμός, επέκταση τερματικού σταθμού κατά 10.294 m2 και ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού. Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μεγάλα έργα αποκατάστασης στο υπάρχον terminal (στέγαστρα, προσόψεις, μόνωση στέγης κ.α), ανακαίνιση σε όλα τα W.C. Η Aναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης στάθμευσης αεροσκαφών είναι σε εξέλιξη.

EFL – Κεφαλονιά

Ο Νέος Τερματικός Σταθμός είναι υπό κατασκευή. Οι εργασίες για αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών συνεχίζονται ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία ο χώρος στάθμευσης του αεροδρομίου.  Με την ολοκλήρωση όλου του φάσματος των έργων  θα έχουμε: 71% αύξηση των σταθμών check-in (από 7 σε 12), 100% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 3 σε 6), διπλασιασμό των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 2 σε 4).

RHO- Ρόδος

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον διάδρομο αποπροσγείωσης. Αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού- Αυτήν την περίοδο τρέχει η ανακαίνιση, επισκευή και αναβάθμιση του κύριου κτηρίου και ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των εμπορικών χώρων, ολοκληρώθηκε η βελτίωση στον χώρο των gates. Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα θα προκύψουν: 13% αύξηση των σταθμών Check-in (από 40 σε 45), 71% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 7 σε 12), 25% αύξηση χώρων παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 5)

KGS- Kως

Νέος Τερματικός Σταθμός- Η αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροδρομίου σε 24.000 m2 αγγίζει το 201%.  Η πλήρης ανακαίνιση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών έχει ολοκληρωθεί με εφαρμογή «power-in and push-back»( πρακτικές που επιτρέπουν την φιλοξενία περισσότερων αεροσκαφών στον χώρο). Ανακαίνιση και επισκευή των κτηρίων και των συστημάτων εντός των εγκαταστάσεων

JTR – Σαντορίνη

Επέκταση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού- Λαμβάνουν χώρα η ανακαίνιση και επισκευές του κτηριακού συγκροτήματος και των συστημάτων του. Η αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροσταθμού 15.640 m2 με την αντικατάσταση τμήματος του υπάρχοντος και την ανέγερση νέου θα φθάσει το 236%.  Με την ολοκλήρωση θα έχουμε: 113% αύξηση των σταθμών Check-in (από 8 σε 17), 20% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 5 σε 6), 250% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 2 σε 7), 250% αύξηση των ζωνών ασφαλείας του αεροδρομίου

JMK – Μύκονος

Επέκταση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού – 50% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροσταθμού σε 13.350 m2 με την ανέγερση νέου τμήματος. Θα διατεθεί μεγαλύτερος χώρος για διάθεσή σε F&B και καταστήματα.. Έχει ανακαινισθεί πλήρως ο διάδρομος αποπροσγείωσης. Αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών όπου θα εφαρμοστεί η “push back” πρακτική ώστε το αεροδρόμιο να έχει δυνατότητα υποδοχής περισσότερων αεροσκαφών.

SMI –Σάμος

Επέκταση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού 19% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροσταθμού 9.605 m2. Αυτήν την περίοδο «τρέχει» η ανακαίνιση, επισκευή και αναβάθμιση του τερματικού σταθμού και των συστημάτων του. Στη Σάμο, ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του παλιού terminal και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες επέκτασης οι οποίες προσδοκούμε να τελειώσουν μέσα στο 2019.

MJT- Λέσβος

Νέος Τερματικός Σταθμός- 185% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροδρομίου σε 7.185 m2. Οι εργασίες επέκτασης ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018 και θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2019. Σε αυτές, περιλαμβάνεται κατεδάφιση του παλιού τερματικού εκτός από τον πύργο ATC.

JSI – Σκιάθος

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του διαδρόμου αποπροσγείωσης, του τροχόδρομου και του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και οριστικοποιήθηκε η χρήση των «power-in και push-back» πρακτικών. Αυτήν την περίοδο λαμβάνουν χώρα η ανακαίνιση, επισκευή και αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου τερματικού σταθμού (T2) και του παλαιού κτιρίου τερματικού (T1) και συστημάτων κτιρίων. Με την ολοκλήρωση του έργου θα προκύψει επέκταση τερματικού σταθμού κατά 9.511 m2,  11% αύξηση των σταθμών Check-in (από 9 σε 10), 33% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 3 σε 4, διπλασιασμός των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 1 σε 2)

Σε όλα τα αεροδρόμια, εκτός από αυτό των Χανίων -στο οποίο δεν υφίσταται ανάγκη- εγκαθίστανται μοντέρνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών.